Кламер БГ - Новини: Прокурорът по делото "Карнобат" е правил сделки с "Винпром Пещера", Цацаров не видя проблем

Прокурорът по делото "Карнобат" е правил сделки с "Винпром Пещера", Цацаров не видя проблем

България

|
Пет, 03 Май 2019г. 19:27ч.
Прокурорът по делото "Карнобат" е правил сделки с "Винпром Пещера", Цацаров не видя проблем

Не е проблем, че наблюдаващият делото за данъчни престъпления и контрабандни цигари срещу алкохолния бос Миню Стайков прокурор Ангел Кънев си е купувал земи от фирма, свързана с основния конкурент на Стайков – "Винпром Пещера". Това става ясно от становище на прокуратурата, разпространено в отговор на искането на адвокатите на Стайков прокурорът да си направи отвод по делото. Държавното обвинение не вижда основания за това. Нещо повече, смята, че адвокатите на Стайков се опитват да отстранят Кънев от разследването.

"Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обвиняемия Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност", пише в позицията на прокуратурата.

Ниви от конкуренцията

Прокурорът Кънев в собственик на над 10 ниви и пасища в района на Малко Търново, Елхово и Поморие, става ясно от декларацията му пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Седем имота са придобити само през 2017 г. Други 8 ниви край Елхово и Тополовград са купени предишната година. Във всички случаи прокурорът е посочил като източник на средствата заеми и спестявания.

Една от нивите – в Поморие – му е продадена от пловдивската фирма "Омега Агро Инвест". Става дума за имот от малко над 5 дка на цена 1253.25 лв. Въпросната фирма е регистрирана през 2010 г. сочи справка в Търговския регистър. Едноличен собственик на капитала е "Винпром Пещера" АД. През следващите години са правени множество промени в регистрацията, като последната е от началото на април. В момента собственик се води "Агрион Инвест", а делът на "Винпром Пещера" е прехвърлен на дружеството "Уинслоу Ленд Инвест" през 2013 г. Впоследствие тази фирма сменя името си на "Агрион Инвест", както се нарича и до днес.

"През 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, включително и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион". Както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти (закупувани от частни лица), са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път. Паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход. Прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обвиняемия Стайков като конкуренти", пише в становището на прокуратурата.

Оттам твърдят, че казусът е бил проверяван лично от главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като адвокатите на Стайков са писали и до него.

"Ръководството на ПРБ изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдените нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка", пише в позицията.

Ново обвинение

Наред с отказа Кънев да се оттегли от делото, Стайков получи нови обвинения. Те са за неправомерно усвояване на европейски средства, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. При акцията в понеделник в Карнобат, Сливен, София и Пловдив са били повдигнати обвинения на осем души. Един от тях е Миню Стайков, каза Гешев.

Става дума за усвояване на средства по земеделски програми – за развитие на селските райони и конверсия на лозя, т.е. засаждане на нови масиви. Според прокуратурата парите са минавали през фирми, близки до бизнесмена.

"Фирмите, които са кандидатствали по тези програми, формално не са били свързани с реалните собственици, но всичките са роднини, служители, деца на служители, свързани, да го наречем, с бизнес империята "Карнобат", обясни Гешев. Двама от обвиняемите са в чужбина и прокуратурата ще иска връщането им у нас.

Все още не е ясно какви мерки за неотклонение ще им бъдат наложени. Още в понеделник се появиха подозрения, че акцията е с цел Стайков да бъде държан в ареста с новото обвинение, тъй като след дни изтича максималният срок, в който бизнесменът може да остане под стража заради предишното си обвинение – за контрабандни цигари и данъчни престъпления.

mediapool.bg