Кламер БГ - Новини: Прокурорът, обвиняван за насилие над дете, стана шеф на спецпрокуратурата

Прокурорът, обвиняван за насилие над дете, стана шеф на спецпрокуратурата

България

|
Ср, 31 Окт 2018г. 17:29ч.
Прокурорът, обвиняван за насилие над дете, стана шеф на спецпрокуратурата

Прокурорът със спорна репутация Димитър Франтишек Петров бе избран единодушно в сряда без дебат за временен шеф на Специализираната прокуратура. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува експресно назначението, след като получи уверенията на главния прокурор, че Петров има качества за позицията.

През пролетта на тази година прокурор Петров бе наказан с възможно най-лекото наказание (обръщане на внимание) заради изключително тежък скандал с негово участие. Става дума за проявена агресия от прокурора срещу дете в столично училище. Първи за инцидента съобщи сайтът "Биволъ", който цитира бащата на детето.

Според публично известните твърдения, прокурорът е изгубил контрол върху поведението си, след като детето го предредило на опашка пред училищната лавка. Петров бил в сградата, тъй като дъщерите му учели в същото учебно заведение.

Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Някои очевидци са твърдели, че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, написа "Биволъ". След изблика на насилие училищното ръководство веднага е извикало полиция, а след това бащата на детето е подал и сигнал срещу магистрата.

По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна операция и по време на инцидента се е изплашило да не получи удар в областта на гърдите, който би могъл да предизвика сърдечен шок. В крайна сметка прокурорът успя да избегне тежки последици за себе си.

Пред колегите си от ВСС в сряда Цацаров обясни, че това са неверни публикации.

"Няма никакви основания да се приеме, че Димитър (Франтишек) Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии съобщили не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров. Това е обяснимо в момента, в който действат прокурорите от Специализираната прокуратура", каза главният прокурор Сотир Цацаров преди гласуването, цитиран от lex.bg.

Не става ясно какво точно е процесуалното качество на издателите на редица медии, които цитираха "Биволъ" за инцидента с прокурор Петров. Вероятно Цацаров визира съиздателят на "Икономедия" Иво Прокопиев, но историята не бе отразена само от тази медийна група. Цацаров не обясни и защо историята на "Биволъ" е невярна.

Цацаров успя да отмени и планирано изслушване на тримата заместник-ръководители на Специализираната прокуратура. Изслушването трябваше да се проведе по предложение на члена на ВСС Огнян Дамянов, който искаше да разбере дали има проблем в спецзвеното. Предложението му бе прието единодушно, но се оказа, че Цацаров вече е провел такава среща със спецпрокурорите, наместо цялата Прокурорска колегия на ВСС.

Главният прокурор обясни, че не е констатирал проблем при срещата и това бе прието на доверие от колегите му.

Димитър Франтишек Петров минава за един от доверените до ръководството на прокуратурата. Той бе част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратураи лично наблюдаваше знакови дела като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев, експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт".

В сряда Прокурорската колегия на ВСС освободи военния прокурор полк. Спас Илиев и военния следовател подполк. Калоян Узунов от съдебната система. Двамата подадоха оставки, след като срещу тях беше образувано дело за хулиганство заради пиянски скандал в заведение в столицата. Пиянските изстъпления приключиха със стрелба по метална врата на отсрещна сграда.

mediapool.bg