Кламер БГ - Новини: Огнярят и чистачката бранят Гешев от оставка

Огнярят и чистачката бранят Гешев от оставка

България

|
Пон, 13 Юли 2020г. 18:36ч.
Огнярят и чистачката бранят Гешев от оставка

Прокуратурата пак влиза в режим на мобилизация, за да защити началника си Иван Гешев, чиято оставка е искана от протестиращите и от президента Румен Радев. В понеделник Специализираната прокуратурата, която се ръководеше от Гешев преди той да оглави държавното обвинение, излезе с декларация "за" главния прокурор и "против" президента Румен Радев. По същество подчинените на Гешев прокурори повтарят неговите тези, но този път с колективен подпис.

Малко по-късно покрепа дойде и от различни места в страната. От декларациите става ясно, че прокурори и служители под строй са се подписвали. В декларацията на районната прокуратура в Пещера, например, са се подписали местният началник, втори прокурор, чиновниците, работникът по поддръжката, който съвместява и длъжностите огняр и куриер, както и чистачката.

"Възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния", пишат от Пещера.

Декларации дойдоха още от Пазарджик, Благоевград и София. Вероятно през следващите дни "спонтанната" подкрепа за Гешев ще се засилва.

Това не е първият случай, в който "трудови колективи" пишат в подкрепа на ръководителя на държавното обвинение. По същия начин се действаше и преди той да бъде избран на поста. Тогава в негова подкрепа пишеха и от редица институции към изпълнителната власт като МВР, ДАНС, както и представители на академичната общност.

Миналата седмица Гешев извика почти всички началници и, обграден от тях, чете декларация в Съдебната палата в София.

Според спецпрокурорите президентът може да прави обръщения към нацията, които по съществото си са "политически актове,посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика".

"Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи", пишат прокурорите.

Същото говореше и Гешев миналата седмица. Той каза, че Радев се е наредил до политиците на прехода и "Черепа".

Въоръжената акция в президентството, при която бяха арестувани секретарят Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев, е била водена само от закона, твърдят още прокурорите. Те припомнят, че служителите в администрацията нямат имунитет и не са защитени от разследване. Същото казва и Гешев, но с уговорката, че по негово искане Конституционният съд трябва да се произнесе за президентския имунитет и може да каже, че защитата на държавния глава не е абсолютна.

Прокурорите допълват, че полагат клетва при встъпването си в длъжност, което прави и държавният глава. Те обаче се съмняват, че Радев е престъпил своята, като е заявил, че "мутрите" от прокуратурата трябва да се изметат.

"Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения,с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт.

Заявяваме ,че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва", пишат те.

Конституционалист: Не е недопустимо президентът да иска оставката на главния прокурор

Конституционният съдия проф. Атанас Семов коментира преди ден пред БНР, че не е недопустимо президентът да иска оставката на главния прокурор.

"Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост наречена "обединител на нацията". Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията", заяви Атанас Семов.

"По Конституция президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност", поясни юристът.

Все още няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на КС относно имунитета на президента. Атанас Семов обаче подчерта, че от това решение не може да бъде определен "периметърът на личните и конституционни конфликти".

"Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъде България. ... У нас корупцията е клъстерна, но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат, затова държавата се разпада", каза проф. Семов, който през 2011 г. бе кандидат-президент.

Много любопитна е декларацията прокурорите от апелативната прокуратура в Бургас. В нея, освен очакваната критика срещу президента Радев, има и изненада.

"Не мога да подпиша настоящото, тъй като президентът Р. Радев ми е роднина по сватовство", пише в декларацията

Става дума за прокурор Емил Христов, който бивш апелативен на Бургас. Той бе замесен от Сотир Цацаров в скандала за търговия с влияние около покойния вече зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски. От Бургас е Десислава Радева, която е съпруга на президента Радев. Вероятно става дума за проява на рядко срещана ирония от прокурор.

mediapool.bg