Кламер БГ - Новини: Прокурорски свидетели твърдят, че Божков поръчал Пеевски и Алексей Петров

Прокурорски свидетели твърдят, че Божков поръчал Пеевски и Алексей Петров

България

|
Вт, 14 Юли 2020г. 18:11ч.
Прокурорски свидетели твърдят, че Божков поръчал Пеевски и Алексей Петров

Прокурорски свидетели твърдят, че бизнесменът Васил Божков е поръчал покушения срещу депутата Делян Пеевски и бившата барета Алексей Петров. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков и Веселин Балтов, съобщи "24 часа". И двамата са приближени до Божков. Те бяха арестувани при мащабна прокурорска акция в Сандански и София преди десет дни. Повод за нея бяха разпространени от Божков снимки на спецпрокурора Ангел Кънев пред НАП.

Балтов е шеф на охраната на бизнесмена. Марков пък е бил човек за връзка с различни институции като МВР и ДАНС, твърдят разследващите. При обиските миналата седмица бяха открити подробни справки за прокурори – имена, адреси, снимки, информация за семействата им.

Един от прокурорските свидетели в момента е в затвора във Варна. Пред прокурорите той заявил, че обвиняемият за неуспешния атентат с гранатомет срещу Петров през 2015 г. Роман Логвиненко му казал, че поръчката дошла от Божков. Другият "поръчан" бил Пеевски.

Тези твърдения напълно съвпадат с версията на МВР. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов разказа, че полицаите му показали схема за готвен атентат срещу Пеевски със снайпер. Затова на депутата бе назначена държавна охрана от НСО през 2016 г. Тя бе запазена допреди няколко дни, когато заради протестите и Пеевски, и почетният председател на ДПС Ахмед Доган се отказаха от услугите на НСО.

Таен свидетел по същото разследване пък казал, че сам Божков му е разказал как Балтов, който е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, стрелят по бизнесмена Манол Велев през 2007 г. Той бе прострелян в главата и остана жив, но получи трайни увреждания след неуспешното покушение. По онова време Велев имаше бизнес с казина и бе пряк конкурент на Божков. Покушението срещу него е едно от поръчковите убийства, за което е обвинен хазартният бос.

По делото има и втори таен свидетел, който разказва, че Божков давал пари на политици. Според него 5 млн. лв. били дадени на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Пари са давани и на Мая Манолова и на Слави Трифонов, твърдял свидетелят.

mediapool.bg