Кламер БГ - Новини: Прокуратурата претърсва президентството (Обновена)

Прокуратурата претърсва президентството (Обновена)

България

|
Четв, 09 Юли 2020г. 12:59ч.
Прокуратурата претърсва президентството (Обновена)

Прокурори са влезли в президентството в четвъртък сутринта. Те претърстват два кабинета – на съветник на президента и на негов секретар, потвърди главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че претърсванията се водят във връзка с две разследвания – едното е на военната прокуратура, а другото – на специализираната.

Към момента не е ясно кои точно са двете дела.

"Кой е надлежният ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Представляващите прокурори ще анализират и съобщят", каза Гешев.

Специализираната прокуратура води дело за търговия с влияние заради комуникацията на президентския съветник Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков.

По него засега няма обвиняеми, двамата са разпитвани като свидетели.

В същото време

ДАНС съобщи, че отнема допуска до класифицирана информация "строго секретно" на висши служители в администрацията на президента с инициали И.М. и П.У.

Те съвпадат с името

на съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев и с името на Пламен Узунов - секретар по правните въпроси и антикорупцията.

През последните дни агенция ПИК съобщава за вътрешно разследване в разузнаването, което установило, че високопоставен служител изнася класифицирани документи от службата.

Според информацията те били предавани на съветника на президента по сигурността – полковника от резерва Илия Милушев.

От президентството също потвърдиха за акцията.

Oттам съобщиха, че в 9 ч. сутринта на място са отишли полицаи, прокурори, както и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Те са представили разрешения за претърсване от две съдилища – спеиализирания и военния.

"Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", посочиха от президентството.

Акцията идва часове след като президентът Румен Радев призова прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена iи депутат Делян Пеевски.

Засега в парламента единствено от НФСБ коментираха претърсването в президентството. По думите на председателя на участващата във властта партия Валери Симеонов "законът е над всичко и над всички". "Не може да има недосегаеми от закона, нито личности, нито институции. Това е по повод влизането в президентството. Ако трябва, ще влизат. Никой не е застрахован, имунизиран да извършва престъпления и да не бъде разследван", добави той.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg