Кламер БГ - Новини: Прокуратурата твърди за открити снимки и лични данни на магистрати у арестуваните хора на Божков

Прокуратурата твърди за открити снимки и лични данни на магистрати у арестуваните хора на Божков

България

|
Съб, 04 Юли 2020г. 13:28ч.
Прокуратурата твърди за открити снимки и лични данни на магистрати у арестуваните хора на Божков

Прокуратурата обяви, че у арестуваните в петък приближени на хазартния бос Васил Божков са открити снимки и профили с лични данни на магистрати. Акцията на спецпрокуратурата в София и Сандански се разигра в петък, малко след като укривайщият се в Дубай бизнесмен съобщи, че е успял да осъди държавата за отнемането на лиценза на "Еврофутбол"

. Васил Божков обини прокуратурата, че атакува негови близки хора и че се фабрикуват доказателства.

В събота прокуратурата съобщи, на адрес в столичния квартал "Симеоново" е открила и иззела снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в МВР. На въпросния адрес е домът на Славчо Марков, отговарящ за охраната на Божков.

"Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат както техни лични данни като домашни адреси, ползвани телефонни номера, така също и подробна информация, забележете, за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на негово семейство", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева и допълни:

"В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрата е установен чрез техническо средство. Открито и иззето е неподписано копие от постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 година за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана във връзка с издадено уведомление от Министерство на икономиката, съдържащо данни за извършени престълления, свързани със злоупотреба с европейски средства".

На 25 юни Васил Божков разпространи снимки на наблюдаващия прокурор по делата му Ангел Кънев, заснет на излизане от НАП, с коментара, че през последните месеци прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП.

Преди ден се разбра, че кадрите са направени от Марков.

В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество, заяви прокуратурата. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

Прокуратурата съобщи още, че при претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

На адреса в кв. "Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – "Дневник", "Frognews", "Гласове", "Topnovini", "Press TV", "Liberta", твърди още прокуратурата.

В жилище в гр. Сандански било намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози, твърди държавното обвинение.

Веднага след арестите в петък Васил Божков заяви във фейсбук профила си, че се фабрикуват доказателства.

"Очевидци са категорични, че при задържането на Веселин Балтов полицаите са напъхали в джобовете му вещества с неясен произход. Арестът е извършен на улицата, без представена заповед. Прокуратурата унищожава истинските доказателства и се опитва да фабрикува фалшиви", написа той.

"Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори", заяви още Божков, срещу когото са повдигнати 18 обвинения и който седмици наред пуска на порции информации, разобличаващи премиера, финансовия министър и властите като рушветчии и участници в мащабна корупция.

Прокуратурата обаче намира откритите доказателства за достатъчни като основание да привлече към наказателна отговорност"две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков".

С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г. Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянния им арест.

Прокуратурата уточнява в съобщението си, че до внасянето на обвинителен акт срещу Божков и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, "преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми".

mediapool.bg