Кламер БГ - Новини: Прокуратурата спешно отмени заличаването на вестник на Пеевски

Прокуратурата спешно отмени заличаването на вестник на Пеевски

България

|
Вт, 18 Юни 2019г. 15:37ч.
Прокуратурата спешно отмени заличаването на вестник на Пеевски

Софийската градска прокуратура (СГП) е отменила постановлението на прокурора Тодор Тодоров, с което бе разпоредено на Патентното ведомство да заличи регистрацията на марката на издавания от депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Телеграф". Това съобщи друго издание на Пеевски – "Монитор".

Бързина и ефективност

Градската прокуратура е действала бързо и ефективно. Преди две седмици "Телеграф" и "Монитор" съобщиха за постановлението на Тодоров, изпратено им в отговор на жалба на главния редактор на "Телеграф" Васил Захариев. Тя бе подадена заради сайт с име, сходно с това на интернет-страницата на вестника.

Прокурор Тодоров обаче намери, че марката "Телеграф" трябва да бъде заличена, тъй като имитирала името на известния британски вестник и това можело да обърка българските потребители.

"The Telegraph e наименование на световноизвестен английски вестник с дългогодишна популярност и в Р. България и регистрирането на марката е за същия вид (стока) услуга, което води и до заблуда на потребителите на Р. България, че има нещо общо между двете информационни издания", пишеше в постановлението му.

От изданията на Пеевски обявиха, че срещу тях има прокурорска атака и нарекоха Тодоров "един самозабравил се магистрат, учил-недоучил право".

Още същия ден постановлението бе изпратено за служебен контрол в горестоящата градска прокуратура. Впоследствие то е отменено.

Среща на високо равнище

Заради случката главният редактор на "Телеграф" Васил Захариев е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров, става ясно от информацията на "Монитор". На нея са присъствали заместникът на Цацаров Иван Гешев, говорителят му Румяна Арнаудова, която ръководи отдел във върховната касационна прокуратура, както шефовете на градската и районна прокуратури на София Емилия Русинова и Радослав Димов.

"На срещата от страна на „Телеграф медиа“ бяха изразени възмущения от фрапиращото с абсурдността си постановление и опасения, че казусът представлява опасен прецедент. Той може да доведе до нарушаване на конституционно установената защита на свободата на словото и интересите на гражданското общество", съобщава "Монитор".

Постановлението на прокурора Тодоров не е било изпълнено. Нещо повече – от Патентното ведомство са заявили, че то противоречи на закона. Срещу действията му е подадена жалба до инспектората на Висшия съдебен съвет.

mediapool.bg