Кламер БГ - Новини: Прокуратурата с нова акция срещу Васил Божков

Прокуратурата с нова акция срещу Васил Божков

България

|
Пет, 03 Юли 2020г. 11:37ч.
Прокуратурата с нова акция срещу Васил Божков

Специализираната прокуратура извършва обиски и изземвания в София и Сандански. Акцията е свързана с делото срещу хазартния бос Васил Божков. До момента срещу него има 18 обвинения.

"Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70-годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвор", написа Божков във фейсбук.

Прокурори и полицаи претърсват адреси в двата града, съобщиха от държавното обвинение. Сред тях са фирмени офиси. Целта е "да бъдат иззети веществени доказателства, относими към предмета на делото". Един от претърсваните адреси е на столичния бул. "Мадрид" в близост до ул. "Черковна". На място има тежковъоръжени полицаи. Там е и бившият шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Прокурор Димитър Франтишек. Снимка: БГНЕС

По информация на БНР трима души са били отведени за разпит. Сред тях е бивш служител на ГДБОП. Акцията вероятно е свързана с разпространените преди десетина дни от Божков във фейсбук снимки на спецпрокурора Ангел Кънев. Той е наблюдаващ по редица шумни дела, включително и срещу хазартния бос. На разпространените от Божков снимки Кънев бе заснет пред централата на НАП на столичния бул. "Дондуков". Бизнесменът твърди, е прокурорът иска от данъчните да погазват закона.

Още същия ден главният прокурор Иван Гешев реагира остро и обяви, че всеки магистрат ще бъде защитен. Той заяви, че в случая има данни за престъпление, защото Кънев вероятно е бил следен дълго време.

От прокураутрата засега не съобщават повече подробности. Според онлайн изданието Struma.com при акцията е арестуван приближеният до Божков Веселин Балтов. Той е задържан в Сандански.

Снимка: БГНЕС

Името на Балтов бе споменато преди две седмици от основния прокурорски свидетел срещу Божков – Цветомир Найденов. В профила си във фейсбук той написа, че Балтов е шеф на охраната на обвиняемия бизнесмен и негово подставено лице в редица фирми. В същия пост Найденов твърди, че друг служител на Божков - Славчо Марков - бил в близки отношения с всякакви държавни служби като ГДБОП, ДАНС, данъчни и други.

Информацията за новите претърсвания бе пусната от прокуратурата малко, след като Божков обяви, че на първа инстанция съдът е отменил отнемането на лиценза на "Еврофутбол".

Очаквайте подробности.

mediapool.bg