Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обвини Елена Йончева за пране на пари

Прокуратурата обвини Елена Йончева за пране на пари

България

|
Вт, 22 Ян 2019г. 16:43ч.
Прокуратурата обвини Елена Йончева за пране на пари

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери, съобщи за Mediapool говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследващите смятат, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови.

Държавното обвинение твърди, че през 2012 година Йончева е направила общо дружество с офшорната фирма, която след това е внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, управлявани от Йончева.

Елена Йончева е спрягана като един от основните претенденти за водач на листата на БСП за европейските избори. Листата трябва да бъде обявена през март.

Прокуратурата твърди, че Йончева е знаела, че е изпрала пари, които са били източени от КТБ преди шест години.

Обвинението се крепи на факта, че на 17 април 2012 г. като едноличен собственик на "Авторска телевизия" ЕООД Йончева е взела решение за учредяване на съвместна компания с регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка "Далий Трейдинг Лимитид". Общото им дружество е кръстено "Офроуд" ООД.

Фирмата на Йончева "Авторска телевизия" се е задължила да участва в общото дружество с 5000 лева, а съдружниците ѝ от "Далий Трейдинг Лимитид" – с 315 000 лева. Разликата между двете суми в размер на 310 000 лева трябвало да влязат във фонд "Резервен" на новоучреденото дружество "Офроуд". Отделно от това офшорната компания "Далий трейдинг" поела ангажимент до една година след учредяване на съвместната фирма в българския Търговски регистър да внесе още 250 000 евро при годишна лихва от 5 %.

Учредителното събрание на "Офроуд" избира Йончева за управител. След това тя сключва с "КТБ" договор за платежни услуги. Бившата журналистика е единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД. През юни 2012 година по сметката на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид". Тези данни бяха представени от прокуратурата при искането за снемане на имунитета на Йончева през миналата година. Те са взети от Търговския регистър и в тях няма някаква добавена стойност към разследването КТБ.

Ключовото условие в това дело е да се докаже, че Йончева е знаела, че изпира пари с престъпен произход. Към 2012 година Цветан Василев все още беше банкер и един от най-влиятелните хора в държавата. Банката му харчеше парите на държавните дружества, които бяха поставени в КТБ от първото правителство на ГЕРБ. През 2011 година той бе "Мистър Икономика", а през 2013 година бе "Банкер на годината".

Първите обвинения за пране на пари от КТБ срещу Йончева бяха отправени от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Именно Добрев бе основен герой в скандала "Кумгейт", с който активно се занимаваше самата Йончева. Впоследствие от управляващото мнозинство в парламента се заканиха да я дадат на прокуратурата в отговор на нейна заплаха, че ще продължи да разследва случая с къщата в Барселона, за която публично се появиха съмнения, че е закупена от премиера Борисов за негова любовница.

Сега твърденията на ГЕРБ бяха материализирани от прокуратурата с повдигнати обвинения срещу Елена Йончева.

Депутатът от БСП коментира още през ноември, че твърденията на прокуратурата за прането на пари от КТБ са "абсурдни" и подобни клевети отдавна се лансират от колегите ѝ от ГЕРБ. Тя казва, че парите са използвани единствено за телевизионна техника за заснемане на документални филми за Сирия, Турция и Украйна.

mediapool.bg