Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не знае какво търси в президентството, но държи да го съобщи

Прокуратурата не знае какво търси в президентството, но държи да го съобщи

България

|
Пон, 13 Юли 2020г. 18:46ч.
Прокуратурата не знае какво търси в президентството, но държи да го съобщи

Без да е ясно дали има извършено престъпление, спецпрокуратурата публикува сводка какво е открито при обиска в кабинета на президентския съветник Пламен Узунов в четвъртък. От прессъобщението се разбира, че прокуратурата толкова е бързала да публикува информация, че не може да излезе с някакви ясни изводи.

Намерени са документи, свързани с Народно събрание, МВР, антикорупционната комисия и прокуратурата.

"Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента Пламен Узунов е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения", пише държавното обвинение.

Имало копия на кореспонденция между две фирми, отнасяща се до три външнотърговски договора. Един от тях бил предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура за престъпно сдружение и умишлена безстопанственост.

"В процес на установяване е отношението на Пламен Узунов към предмета на разследване по досъдебното производство", пише спецпрокуратурата. Притежаването на кореспонденцията между фирми няма как да е престъпление, освен ако не става дума за разкриване на фирмена тайна.

В кабинета е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор за сваляне на имунитета на депутата Манол Генов (БСП). Не е ясно защо това също е сметнато за прстъпление.

"Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната", пише прокуратурата.

Най-странното в цялото съобщение е, че прокуратурата публикува информация от чувствително досъдебно производство без сама да си е изяснила какво точно е намерено.

"Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното", обещава държавното обвинение.

Пети ден продължават хилядните граждански протести с настояване за оставката на правителството и главния прокурор.

mediapool.bg