Кламер БГ - Новини: Прокуратурата нареди на БАБХ започнати от дни проверки на яйца и агнешко

Прокуратурата нареди на БАБХ започнати от дни проверки на яйца и агнешко

България

|
Вт, 07 Апр 2020г. 19:03ч.
Прокуратурата нареди на БАБХ започнати от дни проверки на яйца и агнешко

Софийската градска прокуратура е възложила на агенцията по храните да извърши проверки в търговската мрежа за нелоялни практики в търговията с яйца, агнешко месо и боя за яйца, заради сигнали за такива, съобщиха от там във вторник.

Нареждането идва седмица след като от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват традиционните си засилени проверки сред производителите, складовете и магазините за произхода и качеството на обичайните за Великденските празници продукти.

От СГП обясняват, че повод за нареждането им са множество публикации в електронни медии за недобросъвестна търговска практика за продажба на ярешко месо вместо

агнешко.

Затова на софийската дирекция по безопасност на храните е възложено да провери на случаен принцип търговски обекти, предлагащи агнешко и яйца, за произхода и съхранението на продуктите.

СГП е указала за всеки проверен

обект да бъде

изготвян нарочен

доклад , включващ данни,

както за констатираните

нарушения, за които са били съставени актове

за нарушения, така и за установени

данни

за

извършено престъпление от общ характер. Обобщеният доклад трябва да бъде представен до 24 април.

Засилените проверки по Великден и Гергьовден, както и по Коледа, са ежегодни.

И тази година от агенцията по храната обявиха, че от 6 април до 8 май ще следят изкъсо търговията с агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боя за яйца. Проверките ще са за произход, съхранение и наличие на маркировка

Агенцията преди дни припомни, че при агнешното задължително трябва да има синя здравна маркировка за месото от България и червена, ако е внос. Няма да се допускат на пазара яйца клас "В". Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

Заради извънредното положение агенцията ще следи и дали се използва подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция

и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни. Ще се провери и честотата на провежданата дезинфекция.

Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала, обявиха от агенцията по храните преди седмица..

mediapool.bg