Кламер БГ - Новини: Прокуратурата на Гешев – ревизия на прехода, показност и фейсбук

Прокуратурата на Гешев – ревизия на прехода, показност и фейсбук

България

|
Вт, 13 Авг 2019г. 18:18ч.
Прокуратурата на Гешев – ревизия на прехода, показност и фейсбук

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев залага в концепцията си любими теми на своя сегашен началник Сотир Цацаров. Прокурор Гешев говори за цената на "криминалния преход", която не бива да се "плаща само от обикновените български граждани". Той продължава със съждението, че "прокуратурата предоставя на гражданите продукт, който се нарича "справедливост". Гешев твърди, че не е вярно, че главният прокурор може да контролира всяко дело. По закон това не било възможно. Накрая обещава резултатите от нейните акции да се представят по-често публично и по-близо до хората чрез социалните мрежи.

Това са част от идеите на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Те са записани в концепцията му, която бе качена на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник. В нея няма и дума за сериозни реформи. Концепцията повече прилича на отчет за свършеното от Сотир Цацаров през последните седем години. Ключовите думи за Иван Гешев са "надграждане и промяна", но не става ясно каква точно ще е промяната.

Кандидатът за главен прокурор има подкрепата на всички членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и е смятан за почти сигурен бъдещ главен прокурор. Очаква се той да бъде подкрепен и от членовете на Съдийската колегия във ВСС, които са излъчени от парламента.

Иван Гешев казва, че прокуратурата вече е изпълнила препоръките на Европейската комисия и реформите, заложени от българските управляващи. Сега имало нужда от стабилност и хармония със съда.

Наред с позитивните констатации почти сигурният бъдещ главен прокурор казва, че законите все още пречат на държавното обвинение да си върши работата. Друг проблем, според него, е "формализмът" в наказателния процес, иначе казано – прекалено високите изисквания към разследващите.

Ние сме длъжни на обществото

"Продължавам да смятам, че съдебната власт, и в частност ПРБ, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български гражданин и данъкоплатци", пише в концепцията си Гешев.

Той вярва, че работодател са му данъкоплатците, на които магистратите са длъжни да дадат продукта "справедливост".

"Липсата й няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Защото законът е само инструмент в ръцете на конкретния магистрат за постигане на справедливост", отбелязва кандидатът.

Само няколко страници след това обаче Гешев се оплаква именно от буквата на закона. Например – проблемите с липса на присъди за корупция по високите етажи на властта са обяснени с "липсата на норми, стимулиращи добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването". Той предлага на хората, които са дали подкуп, да не се търси наказателна отговорност, ако съобщят на властите, макар и не веднага. Това трябва да се прави дори в случаите, когато подкупващите са действали напълно доброволно.

"Наложително е да се обмисли и отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп", призовава Гешев.

Всички във фейсбук и пред камерите

Прокуратурата трябва по-често да се отчита пред медиите и обществото, смята Гешев. Той говори и за "използване на нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на прокуратурата".

Наскоро кандидатът за главен прокурор обеща, че разследващите и занапред ще представят публично доказателствата си, както направиха по делото за хакването на НАП. При първата порция доказателства прокуратурата сътвори огромен гаф, публикувайки ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на шефа си Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски и даде лесен достъп до личните данни на над 2000 магистрати.

Според Гешев засилената публичност трябва да не е за сметка на правата на гражданите. Той посочва и че медиите ще бъдат равнопоставени.

Другата новост е, че държавното обвинение трябва да се научи да работи със социалните мрежи. В момента нито институцията, нито Цацаров като главен прокурор изпозлват фейсбук. Според Гешев това може да се промени чрез "актуализиране на медийната стратегия със създаване на възможност за връзка с граждани от различни групи и осъвременяване на комуникационните канали, включително и чрез използване на социалните мрежи".

Добре е да има доверие, но не прекалено

Иван Гешев обещава да въведе нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на прокуратурата, "най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност". Неговата цел ще е да засили "доверието на обществото в ефективността на правоприлагането, при стриктно съблюдаване на правата на гражданите".

В същото време обаче единственият кандидат за главен прокурор се притеснява от прекалено "доверие" на гражданите. Той напомня, че конституцията възлага на прокуратурата отговорности в много сфери на живота, включително "по граждански, търговски, социални и административни въпроси". Иван Гешев казва, че прокуратурата има власт, но тя не е безкрайна и гражданите не могат да очакват тя да реши всичките им проблеми.

"Доверието на гражданите и очакването, че Прокуратурата може и трябва да разреши всеки техен проблем, независимо от неговия характер, не съответства на нормативно предвидените й правомощия", пише той в концепцията. Гешев обяснява, че хората пускали всякакви сигнали, включително за междуличностните си проблеми, което водело до повишен брой преписки, приключили с отказ да се образува наказателно дело.

Той настоява инспекторатите да се вземат в ръце и да започнат да си вършат работата, защото прокуратурата не можела да ги замести.

Доброто доносничество

Прокурор Иван Гешев получи национална известност с работата си по делото "КТБ" и показния петчасов арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева в центъра на София. От тази гледа точка той има аурата на борец срещу корупцията. Прокурор Гешев смята, че делата за корупционни престъпления по върховете на властта имат проблем, защото законът не стимулира добросъвестното поведение на сътрудниците на разследването, т.нар. доносничество.

Според него депутатите трябва да обмислят премахването на провокацията към подкуп от Наказателния подкуп. Сега провокацията към корупция е престъпление. Иван Гешев иска да се предвиди възможност за сключване на сделки между прокурори и престъпници, които дават показания за корупция по върховете на властта. Идеята е престъпниците да бъдат пощадени, но срещу това те да свидетелстват срещу корумпираните държавни служители.

"Изключването на наказуемостта или създаване на възможност за замяна на наказателната отговорност с административна за лицето, дало подкуп, ако доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване, би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления", пише Гешев в концепцията си.

По подобие на предшествениците си, той настоява за написване на нов Наказателен кодекс.

Хармония със съда

В концепцията си Иван Гешев доразвива идеята си за сътрудничеството между властите, за което остро бе критикуван през последните седмици от множество юристи и правозащитници. На Гешев многократно му бе напомнено, че основен принцип на правовата държава е разделението на трите власти, които трябва взаимно да се контролират, за да не се допуска узурпиране на държавната власт от някоя от тях. Той досега залагаше на сътрудничеството, а в концепцията си направо говори за "хармония" със съда. Иван Гешев иска "ефективен професионален диалог и сътрудничество с правоохранителните органи и съда".

"Влошената комуникация се отразява негативно на резултатите от изпълнението на възложените правомощия, а и на общата оценка на гражданите за работата на съдебната власт и на правоохранителните органи. Без да се засяга тяхната независимост и без да се създават условия за съмнение в непредубедеността и безпристрастността им, ще положа усилия за изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел - успешното противодействие на престъпността", се казва в концепцията.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов са в състояние на война вече четвърта година.

Това е само усещане

Главният прокурор не може да контролира всяко дело, въпреки че у обществото има такова убеждение, пише още Гешев. Според него това е само усещане.

"Това на практика и по закон не е възможно", подчертава кандидатът. Според него проблемът е, че поради естеството си прокурорските функции не предполагат публичност и затова много хора са убедени, че нещата се вършат "на тъмно".

"Грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis - „господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол, предвиден по отношение на процесуално-следствените действия в тази предварителна фаза на наказателното производство", пише Гешев.

mediapool.bg