Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска от политиците да не я споменават

Прокуратурата иска от политиците да не я споменават

България

|
Ср, 08 Юли 2020г. 17:42ч.
Прокуратурата иска от политиците да не я споменават

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че "няма да допусне" държавното обвинение да бъде въвлечено в "институционални скандали" между представители на държавната власт и партийни представители.

Не е ясно как колегията "няма да допусне" коментари на политиците по отношение на институцията, защото тя не притежава възпиращи механизми. Колегията е доказала, че няма никакво намерение да блокира политическите коментари и на самите магистрати, върху които има власт. Откакто е на поста, главният прокурор Иван Гешев редовно си позволява политически изказвания.

Той вече е обявявал, че субектите, които се стремят да предизвикат избори, целят унищожаване на прокуратурата. Други политически субекти са определяни от него като "анархолиберали". С политически аргументи той често атакува и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Прокурорската колегия не забелязва това, но се намесва в последния скандал между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Преди ден премиерът Бойко Борисов бе разпитан в спецпрокуратурата по делото за търговия с влияние, образувано заради комуникацията между русенския бизнесмен Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. След разпита Борисов заяви пред медиите, че "за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития".

"Това си е тяхна работа, нали той (Радев) каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни", каза Борисов.

Преди това президентът Румен Радев обяви, че "упоритият отказ да се разследват сигналите за фрапантни злоупотреби, които отекват и в чуждите медии, и в европейските институции доказва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов говори за "прокурорската република" в интервю за "Дойчев веле". Той коментира, че ВСС е напълно неспособен да направи безпристрастна и обективна проверка на аферата "Осемте джуджета".

"Развихрянето на Гешев и Пеевски става твърде брутално. Никога толкова хора не са осъзнавали, че частната собственост, свободата на словото и елементарната законност изчезват пред очите ни. Ако сега не го спрем, ще се разпространи като епидемия и ще застигне всеки", коментира Иванов.

Членовете на колегията са обидени от липсата на "добър тон и дължимото етично поведение към българските магистрати", което било "нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори". В декларацията се казва, че прокуратурата е атакувана в публичното пространство "без факти и доказателства".

mediapool.bg