Кламер БГ - Новини: Прокуратурата и ОЛАФ са на едно мнение за Миню Стайков

Прокуратурата и ОЛАФ са на едно мнение за Миню Стайков

България

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 17:36ч.
Прокуратурата и ОЛАФ са на едно мнение за Миню Стайков

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е потвърдила изводите на българската прокуратура по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков. ОЛАФ е изготвила доклад, който ще бъде представен пред съда, съобщиха от държавното обвинение.

"В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков)", пишат от прокуратурата.

В момента Стайков е подсъдим за неправомерно усвояване на земеделски еврофондове. Бизнесменът е в ареста повече от две години и досега всичките му опити да получи по-лека мярка са неуспешни. Заедно с него обвиняеми са петима чиновници от фонд "Земеделие", както и други седем души – негови приближени. Според прокуратурата всички те са участвали в схема, чрез която са усвоявали пари, отпускани по програмата за развитие на селските райони и в подкрепа на лозаро-винарския бизнес.

До подобни изводи е стигнала и ОЛАФ, твърдят от прокуратурата.

"Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС", пише в съобщението.

mediapool.bg