Кламер БГ - Новини: Прокуратурата и ОЛАФ подписаха споразумение за борба с измамите и корупцията

Прокуратурата и ОЛАФ подписаха споразумение за борба с измамите и корупцията

България

|
Ср, 20 Ян 2021г. 14:47ч.
Прокуратурата и ОЛАФ подписаха споразумение за борба с измамите и корупцията

Главният прокурор Иван Гешев и генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ - OLAF) Виле Итала са подписали споразумение за сътрудничество между двете институции. Това съобщиха от ОЛАФ и прокуратурата днес, като самото подписване е било миналата седмица, се уточнява в съобщението на ОЛАФ.

Българската прокуратура и ОЛАФ ще работят още по-тясно в борбата с измамите и корупцията, засягаща интересите на бюджета на ЕС.

Документът предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение.

ОЛАФ ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания свързани с България, придружени от препоръки на генералния директор на организацията и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности от общ интерес.

Сключеното между българската прокуратура и ОЛАФ споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура, е посочено в съобщението.

"Радвам се, че подписахме това споразумение с българина прокуратура. До момента заедно сме работили успешно и това ново споразумение е ясен показател за готовността на двете страни да го правят и занапред. Изкореняването на измамите и корупцията е жизненоважно, ако искаме да защитим репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че финансирането от ЕС се изразходва правилно и където е необходимо, за да се подобри живота на европейските граждани. Споделяме тази цел с прокурорите от България и от целия ЕС, както и с тези извън него. Сигурен съм, че това новото споразумение ще доведе до много по-успешни разследвания и съдебни преследвания в бъдеще", казва шефът на ОЛАФ Виле Итала.

Главният прокурор Иван Гешев посочва, че "подписаното с ОЛАФ споразумение за сътрудничество е още една стъпка, показваща решителността, както на прокуратурата, така и на европейските институции, за непримиримост към корупцията и измамите с европейски средства".

"Вярвам, че както и до момента прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в пълна координация и сътрудничество, основано на доверие и висок професионализъм", допълва Гешев.

mediapool.bg