Кламер БГ - Новини: Прокуратурата ще проверява пристанището на "Лукойл", а не кея на Доган

Прокуратурата ще проверява пристанището на "Лукойл", а не кея на Доган

България

|
Пон, 13 Юли 2020г. 18:20ч.
Прокуратурата ще проверява пристанището на "Лукойл", а не кея на Доган

Прокуратурата ще проверява концесията на "Лукойл Нефтохим" на пристанищния терминал в Росенец, а не кея пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, където в събота имаше масово протестно плажуване.

В понеделник Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е поискала от министъра на транспорта да започне незабавна проверка на концесионорането на пристанището в "Росенец" край Бургас. В най-кратък срок трябва да бъде предоставен концесионният договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма, се казва в съобщението, разпространено в понеделник.

Разпореждането идва два дни след протестното масово ходене на плаж в парк "Росенец", провокирано от акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов миналия вторник, когато той "дебаркира" с българското знаме в ръка на брега край т.нар. сарай, но бе изтласкан в морето от гардове на НСО.

Оживялата метафора на "завладяната държава" възпламени масови протести и в София, включително заради решението на прокуратурата да атакува президентството часове след като държавният глава Румен Радев настоя да се снеме държавата охраната на Доган и депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски.

Първоначално главният прокурор Иван Гешев игнорира искането на Радев за пълна проверка на летния сарай на Доган, но малко по-късно административната прокуратура се задейства с нареждания до няколко министерства да извършат проверка.

Така се създаде впечатление, че прокуратурата ще проверява 200- метровия пристан пред резиденцията на Доган, който е построен без нито един строителен документ, както твърди сайтът "Биволъ".

Концесията на пристанището е от 2011 г.

Сега обаче се оказва, че прокуратурата е възложила проверка на пристанищния терминал "Росенец", който беше даден на концесия на "Лукойл Нефтохим Бургас" за срок от 35 години по време на първия кабинет на Бойко Борисов. Договорът е подписан през май 2011 г., видно от Националния концесионен регистър.

Според публикуваната информация, съоръженията - "вълнолом, морска кейова стена и плавателни канали" не са предмет на концесията. Най-вероятно това е възстановеният 200-метров кей, за който съобщава "Биволъ".

Пристанищният терминал "Росенец" се намира на южния бряг на Бургаския залив, в заливчето, образувано между носовете "Чукалята" и "Каменарски баир". Площта му е 37 998 кв.м. Портът е с национално значение и обслужва 33% от товарооборота по море.

Разполага с три пирса, където акостират танкерите с петрол, които зареждат "Лукойл Нефтохим Бургас" със суровина за прераробтка. Продуктите временно се съхраняват в резервоари. Експедицията на суровината за нефтопреработване и готовата продукция става чрез магистрални тръбопроводи до и от основната площадка на рафинерията.

"Лукойл Нефтохим Бургас" има задължение да осигурява 24-часов достъп до пристанищния терминал и да предоставя пристанищни услуги не по-малко от 8 часа в денонощие.

За 35 години концесионерът е обещал да инвестира 44.2 млн. евро. От август 2019 г. тече цялостно обновление на терминала за 30 млн. лв. без ДДС. Поръчката беше спечелена от ДЗЗД "Терминал Росенец", в което влизат "Джи Пи груп" и "АКЗ Бургас".

Еднократното плащане по концесията е 977 915 лева без ДДС. Годишното възнаграждение е от две части - фиксирана в размер на 385 000 евро, която се актуализира на всеки три години, и променлива.

"Кръстоносния поход" на Ваню Танов с "Лукойл"

Съмнения, че се вършат нередности на терминал "Росенец", които ощетяват държавния бюджет, имаше бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който вече е покойник.

Около месец

след подпис концесионният договор - през юли 2011 г., Агенция "Митници" отне лиценза за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим" и на пристанище "Росенец". Причината беше, че бургаската рафинерия не бе монтирала в срок изискваните по закон измервателни уреди. Тогава премиерът Бойко Борисов даде два месеца отсрочка за монтирането им.

Междувременно Агенция "Митници" започна проверка дали компанията "Лукойл Нефтохим" е източвана от дъщерна фирма. Бургаската рафинерия години наред по документи беше на загуба. Освен това бе обвинявана, че не плаща данъци, което се оспорваше от рафинерията.

Спорът между Агенция "Митници" и "Лукойл Нефтохим Бургас" продължи в съда и в крайна сметка компанията беше принудена да монтира уредите. С това обаче "кръстоносният поход" на митниците срещу рафинерията не спря, както се изразиха тогава от "Лукойл". През 2013 г. срещу митничари бяха образувани дисциплинарни производства, защото създали условия за акцизни измами в пристанище "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това станало, след като разпломбирали и манипулирали уредите за контрол на движението на горивата в данъчния склад там.

Малко след този случай Ваньо Танов отне отново лиценза за данъчен склад на "Лукойл", но този път на петролно-снабдителната база "Илиенци", която е част от "Лукойл България", и свързаните с нея бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци.

Тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че в рафинерията в Бургас постъпва с танкери суровина през пристанището "Росенец", която не се отчита от измервателните уреди, след което се произвеждат горива, които също не се отчитат. Така, според Симеонов, няколко олигарси, единият от които тогавашният шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, се облагодетелствали, а когато политици не ги слушали, падали от власт.

"Лукойл" и Валентин Златев

С течение на времето обаче конюнктурата за "Лукойл" се промени. Валентин Златев, който бе близък приятел на Бойко Борисов и довереник на Москва в София, загуби благоволението на руската компания -майка и през април 2019 г. бе отстранен от шефския пост.

След аферата "ДжиПиГейт" Борисов нареди строителната компания, за която има "обосновани подозрения", че е свързана със Златев, да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране, което на практика не се случи. Златев отрича, да има нещо общо с "Джи Пи Груп", която стана един от най-големите строители по време на втория и третия мандат на Борисов, докато преди това строеше предимно бензиностанциите на "Лукойл" и хотелите на Златев.

Постепенно обаче сила набраха други български играчи с интереси към петролния пазар и държавата внезапно реши да стесни монополните позиции на "Лукойл" при данъчните складове.

В края на май т.г., Валери Симеонов обяви, че след Васил Божков, идва ред на бизнесмена Валентин Златев. Той беше разпитван от прокуратурата в края на юни, но така и не стана ясно по какво дело. Срещу него няма и повдигнати обвинения.

"Джи Пи Груп" обновява пристанище "Росенец"

Сега "Джи Пи Груп" и "АКЗ Бургас" привеждат пристанищен терминал "Росенец", така че да отговаря на "нормативните изисквания и добрите европейски практики". Договорът между ДЗЗД "Терминал Росенец" и "Лукойл Нефтохим Бургас" е за 30 млн. лв.

Строително-монтажни работи включват изгpaждaнe нa бpeгoyĸpeпитeлнa дaмбa c път мeждy Πиpc 1 и Πиpc 2, както и рeĸoнcтpyĸция нa Πиpc 1. Планирани са също драгажни работи за почистване и корекция на морското дъно и заскаляване и монтаж на бетонни елементи.

Ще бъде изградена пpoтивoпoжapнa cиcтeмa нa пиpca, вĸлючвaщa глaвнa пoмпeнa cтaнция c oпepaтopнa зaлa, мaгиcтpaлни вoдo- и пeнoпpoвoди ĸъм Πиpc 1, дoзaтopнo-paзпpeдeлитeлнa cтaнция, xидpo- и пeнoмoнитopни ĸyли, пoжapoизвecтитeлнa инcтaлaция и aвтoмaтизaция, мopcĸo пoмпeнo и швapтoви cъopъжeния, както и изграждане на инсталация за регенерация на парите и довеждащата инфраструктура към него.

mediapool.bg