Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е проверила имущество на магистрати и политици в чужбина, но си мълчи

Прокуратурата е проверила имущество на магистрати и политици в чужбина, но си мълчи

България

|
Пет, 18 Юни 2021г. 22:17ч.
Прокуратурата е проверила имущество на магистрати и политици в чужбина, но си мълчи

Снимка: БГНЕС

Още през 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка за имущество в чужбина на магистрати и политици. Тя е извършена, но резултатите са скрити и никакви действия не са били предприети.

Това заяви в предаването "ЕвроДиков" вътрешният министър Бойко Рашков. Според него става дума за 77-78 души, като част от тях са вече покойници.

Подобна проверка наистина бе разпоредена в средата на 2019 г. За нея бе съобщено на 23 октомври същата година. Тогава прокуратурата опроверга като невярна информацията, че Иван Гешев, който по онова време бе кандидат за шеф на държавното обвинение, има сметки в чужбина.

Наред с това бе съобщено, че Цацаров е изискал справки от ДАНС и е възложил проверка на имуществото на 38 души на високи позиции в законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Твърдеше, че се това са недекларирани пари и имоти.

След това никой повече не съобщи каквато и да е информация по този въпрос. Няколко месеца по-късно Гешев стана главен прокурор. Цацаров пък оглави КПКОНПИ, която се занимава именно с проверки на имуществото на висшите държавни чиновници.

Според Рашков проверката е приключила за половината от хората. Броят им обаче повече от два пъти по-голям.

"Тези резултати, които са постигнати от проверката, са изпратени на прокуратурата и се намират там. Оттогава ние не знаем какво е предприела прокуратурата и възниква въпросът защо тя не е предприела или защо не се знае, след като има информация в публичното пространство, че такава проверка се извършва, защо не се информира обществеността", заяви министърът.

mediapool.bg