Кламер БГ - Новини: Прокуратурата възложи на НЗОК мащабна проверка на болници и лекари

Прокуратурата възложи на НЗОК мащабна проверка на болници и лекари

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 15:14ч.
Прокуратурата възложи на НЗОК мащабна проверка на болници и лекари

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) пълна проверка на дейността на договорните й партньори – болници, медицински практики, лекари, зъболекари. От прокуратурата посочват, че целта на проверката е да се гарантира законовото право на достъп на гражданите до медицинска помощ. От НЗОК заявиха, че оказват съдействие и ще изпълнят поставените задачи.

Проверката идва на фона на протести в системата и зачестили оплаквания за искани доплащания от пациентите в болниците.

Здравната каса има срок от 2 месеца за проверката, след което трябва да представи на ВАП обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването им и за наложените санкции, включително за възстановяването на неоснователно получени суми.

Обект на проверката е дали здравно осигурените са плащали на болници и лекари, какви суми и на какво основание, когато оказаната медицинска или дентална помощ е по договор с НЗОК.

Масова практика сега е от пациентите да се иска доплащане за услуги, които се водят извън покривания от НЗОК пакет или т.нар. “екстри“. Някои лечебни заведения обаче събират пари от пациентите за предоперативни консултации, подобрени битови условия в стаите и др., които би трябвало да влизат в плащаната от НЗОК услуга, като частните здравноосигурителни фондове и застрахователи не веднъж са се оплаквали за това.

По-рано тази седмица адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, съобщи за случаи, в които болниците искат пари от пациентите за пакети, включващи клечки за уши и чехли за еднократна употреба.

При проверката си НЗОК ще трябва да провери и за издаването на финансови документи за платените от пациентите суми.

Освен това касата трябва да засече съответства ли оказаната медицинска или дентална помощ на заплатените от нея суми.

Отделно контрольорите на касата трябва да проверяват вида и количествата на купените от болниците и вложени медицински изделия, за които НЗОК плаща напълно или частично.

Обект на проверката са и договорите на болници и медицински центрове с други лечебни заведения за изпълнение на част от дейностите, по които имат договор с НЗОК.

Да проверяват съответствието на дейността на изпълнителите на медицинска помощ с критериите за достъпност и качество, регламентирани в Националния рамков договор, е друга задача, която прокуратурата възлага на НЗОК.

mediapool.bg