Кламер БГ - Новини: Всички боклуци са заплашени от прокурорско разследване

Всички боклуци са заплашени от прокурорско разследване

България

|
Пет, 17 Ян 2020г. 17:41ч.
Всички боклуци са заплашени от прокурорско разследване

Внесените от чужбина отпадъци вече не са в безопасност. Мотивирани от политическата воля на премиера проблемът с боклуците да бъде решен, прокуратура, полиция и ДАНС започнаха масови проверки и разследвания на площадки за складиране. Само за ден държавното обвинение образува производство за горене на боклуци в свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", а полицията в Пловдив откри незаконно третиране на пластмаса. Освен това на варненското пристанище бяха засечени 25 контейнера с боклук от Италия. В Ловешко пък бяха намерени 8 тона неустановена течност.

Против народното здраве

Районната прокуратура в Дупница е започнала разследване за престъпление за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората. В ТЕЦ "Бобов дол" са влезли прокурори, служители на ДАНС и полиция. Те са отишли в централата заради информация, че там се горят отпадъци без разрешително и се съхраняват в нарушение.

"В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността. Понастоящем на място три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания", съобщават от прокуратурата.

Мелене на пластмаса

Икономическа полиция, ДАНС и екоинспектори в Пловдив са открили помещение, в което нерегалемтирано се мелят отпадъци от пластмаса, съобщи "Фокус". Според полицията става ума за закачалки за дрехи и макари.

Става дума за помещение на ул. "Рогошко шосе". Там са намерени самоделна мелачна машина и екструдер, кантар и 38 броя чували, всеки от които е съдържал по 25 килограма гранулат. На място е имало двама работници. На тях са им съставени актове, защото не са носели лични документи. Местната екоинспекция е издала предписание за спиране дейността.

Два камиона

В Ловешко полицията е спряла камион, превозващ 4 тона неустановена течност, предаде БНР. Проверката е направена в близост до с. Торос. Шофьорът на камиона – 39-годишен криминално проявен – не е представил документи за произход на стоката. Заедно с него е пътувал и 27-годишен мъж, също с криминални регистрации. И двамата са били арестувани.

Ден по-рано в сграда в същото село са открити други 4 тона течност. По случая е започнало разследване. Засега от прокуратурата отказват подробности.

По море

Районната прокуратура във Варна е образувала производство за открити на пристанище "Варна запад" 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, съобщи и.д. районен прокурор Владислава Панайотова, цитирана в петък от БТА.

Контейнерите са пристигнали във Варна на 9 октомври миналата година и са били в режим за временно складиране за 90 дни, обясни наблюдаващият прокурор по случая Невена Илиева. Изпращач е италианска фирма със седалище в Авелино, а товарът е отпътувал от Салерно.

По документи получател е българска фирма със седалище в София, чийто предмет на дейност, според Търговския регистър, е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Предстои да се провери дали фирмата получател има издадени разрешителни, за какъв вид отпадъци, и дали има издадена лицензия за такъв вид отпадък, като в контейнерите.

Сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

При проведените досега процесуално-следствени действия е установено, че отпадъците в контейнерите видимо се различават от декларираните в документите. Видът и характерът на отпадъците ще бъде установен с експертиза.

Полицията работи по установяване на собствениците на фирмата получател, за да ги разпита.

На всеки километър – боклук

Институционалната активност по темата отпадъци започна още преди Нова година, но се засили особено през последните дни. Тогава започна разследване за отпадъци от Италия, складирани на площадка близо до Плевен. След това боклуци бяха открити и край Враца.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че с разрешение на зам.-министър на околната среда от 9 декември миналата година у нас са внесени 25 хил. тона боклук от Италия. Част от него е намерена на площадката край Плевен.

"Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва, не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор", съобщиха от прокуратурата.

mediapool.bg