Кламер БГ - Новини: Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог

Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог

България

|
Пон, 19 Авг 2019г. 18:42ч.
Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог

Прокурор от Софийската районна прокуратура е разпоредил тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска върху некролога на починал магистрат в фоайето на специализираната прокуратура. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение в понеделник.

М. Стефанов бил написал обидни и нецензурни думи върху некролога, след което се опитал да го скъса, но бил спрян от съдебната охрана.

Действието на Стефанов е определено като случай с високата обществена опасност на деянието и дееца. Прокуратурата ще иска и постоянното му задържане под стража.

М. Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане за хулиганство.

Подходът на прокуратурата по този казус показва сериозен обрат в собствената й практика.

Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски – бивш заместник-главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, който опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров.

По този случай прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело за некролозите на Ситнилски с аргумента, че това е неприемлива форма на граждански протест, а не обществено опасно деяние. Преди да почине, Камен Ситнилски бе махнат от ВСС с незаконно решение на мнозинството в съвета, оформено около Сотир Цацаров.

През април 2016 година Камен Ситнилски почина внезапно в Белград и не успя да дочака решението по делото си срещу ВСС.

През ноември 2018 година вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщава "c пpиcĸъpбиe" зa "ĸoнчинaтa" й.

Адв. Савова обвърза случая с опит за психологически тормоз заради работата й по наказателното дело срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

mediapool.bg