Кламер БГ - Новини: Прокуратурата заподозря Банев в национално предателство

Прокуратурата заподозря Банев в национално предателство

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 13:29ч.
Прокуратурата заподозря Банев в национално предателство

Арестуваният бизнесмен Николай Банев, който е обвинен в укриване на данъци, източване на предприятия и пране на 1 млрд. лв., бе заподозрян и в национално предателство от заместник-главния прокурор Иван Гешев. Причината – при проверка в килията му в националното следствие е открит мобилен телефон.

Според Гешев Банев го е използвал, за да организира у нас проруска партия и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия. Била му обещавана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите.

Прокуратурата знае дори и името на българския журналист, който трябвало да започне въпросната атака. Гешев не го спомена, но уточни, че е известен.

"След като се изкара комуникацията (от намерения телефон б.р.), извършена е експертиза, се вижда негова комуникация с, да ги наречем, руски лобисти, не с официални представители на руската държава, а с руски лобисти, в която предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, срещу което иска политическо убежище, защото е репресиран. Това за мен не очертава един, как да кажа, морален човек. За мен това е, как да кажа, може да прозвучи силно, но е предателство срещу собствената държава", заяви Гешев.

Зам.-главният прокурор обаче не каза, че на Банев ще бъдат повдигнати обвинения за националното предателство. Той се ограничи само с преразказ на телефонната комуникация. "Обсъжда се организиране на хибридна война в негова защита, включително и медийна война срещу прокуратурата. Споменава се името на конкретен известен български журналист, който да почне тази медийна атака", обясни Гешев.

Опитите на Банев на организира евразийска партия у нас не са от вчера, а от години. Бизнесменът учреди "Евразийски клуб" – България, който е регистриран като сдружение още през 2016 г. Преди две години Банев бе дори кандидат за президент. Тогава твърдеше, че предстои откриването на множество евразийски клубове у нас, с които ще контактуват хиляди хора. Две години по-рано съпругата му Евгения, която също е в ареста, се опита да стане евродепутат.

От изказването на Гешев не стана ясно дали едва сега прокуратурата открива политическите опити на бизнесмена. Зам.-главният прокурор обаче неведнъж е цитирал данни от съмнителни източници, говорейки за Баневи. При ареста им преди месец Гешев цитира информация от Уикипедия, според която фамилията е приватизирала "2/3 от работещата промишленост в България преди 1989 г.".

Зам-главният прокурор се позова на Уикипедия и днес. "Влезте в Уикипедия и ще видите колко предприятия са приватизирани и колко от тях работят", заяви Гешев. Той все пак обясни, че по това дело става дума за четири предприятия.

Прокурор Гешев обясни, че и по делото срещу един от адвокатите на бившия банкер Цветан Василев - Лазар Карадалиев, има данни за пране на пари с посредничеството на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС.

По повод делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, Иван Гешев коментира, че не изключва Иванчева да използва лъжи, за да се защити.

Попитан за пореден път дали арестът е трябвало да бъде толкова публичен, Гешев отговори, че мястото на ареста било въпрос на лош късмет, като то било избрано от службите. После си промени позицията и каза, че всъщност центърът на София е бил доста удачно място за ареста на Иванчева.

"Правилно беше решението и то вече се вижда. Въпреки, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени (на Иванчева - б.р.), а представете си, ако беше станало извън медиите", посочи той.

"Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите, белезниците не зависят от прокуратурата", каза прокурорът.

Накрая Иван Гешев каза, че пред него не стои въпросът дали да става главен прокурор, въпреки че е сочен за един от фаворитите за позицията.

"Важно е да си свърша работата", каза той.

mediapool.bg