Кламер БГ - Новини: Прокопиев: Неслучайно жълти медии на ДПС и Пеевски бяха на обиска в офисите ми

Прокопиев: Неслучайно жълти медии на ДПС и Пеевски бяха на обиска в офисите ми

България

|
Вт, 18 Юни 2019г. 11:16ч.
Прокопиев: Неслучайно жълти медии на ДПС и Пеевски бяха на обиска в офисите ми

Неслучайно заедно с прокуратурата дойдоха и "един определен тип жълти медии” под контрола на ДПС и Делян Пеевски, които са отразили събитията "шумно и кресливо”. Това каза бизнесменът Иво Прокопиев пред бТВ по повод обиска в офисите му. Според него търсеният ефект е атака срещу репутацията му.

Той обясни, че по време на акцията е бил извън България. „Тя (бел.ред- прокуратурата) използва най-разнообразни, привидно законови средства, за сплашване и налагане на репресия върху мен, фирмите и медиите, които издавам. Търси се единствено негативен ефект за някакво публично назидание и тормоз”, заяви Прокопиев, който е издател на "Дневник" и "Капитал".

По думите му акцията е "циркаджийско искане” за предоставяне на документи, които са от периода 2000-2001 г. и са за покупка и продажба на акции.

"Целият този период приключва през пролетта на 2013 г. В по-голямата част от него „Каолин” е била публична компания, която се регулира практически като банките. През цялото това време не само сме били под надзор, а сме били интензивно проверявани от данъчните власти и от Комисията за финансов надзор”, поясни бизнесменът.

Според него именно заради това "драматизация, която сега се създава, е напълно безплодна и ненужна”.

"Идеята, че може да има свободно предприемачество, което не е част от корупционния модел, който владее държавата, не им харесва и се опитват по всякакъв начин да докажат, че успех извън обществените поръчки в България не е възможен. Такива са правилата и всеки, който се опитва да играе по нормалния начин, ще бъде наказан и демонстративно атакуван, за да видят другите, че така не трябва”, каза още Иво Прокопиев, който е завел дело срещу България в Европейския съд за правата на човека за незаконните действия на КПКОНПИ срещу него.

Миналата година Прокопиев бе обвинен в пране на пари заради продажбата на "Каолин". Това дело започна след сигнал на антикорупционната комисия КПКОНПИ, в който се твърди, че има нарушения при продажба на акциите на "Каолин" на немското дружество "Кварцверке" през 2012 г. Според антикорупционния орган генерираните пари от продажбата са с незаконен произход.

В момента Прокопиев е подсъдим по делото за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Заедно се него по това дело са обвиняеми бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

mediapool.bg