Кламер БГ - Новини: "Проектчето" за мост в Пазарджик е спряно 6 дни, след като е започнало

"Проектчето" за мост в Пазарджик е спряно 6 дни, след като е започнало

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 18:06ч.
"Проектчето" за мост в Пазарджик е спряно 6 дни, след като е започнало

"Проектчето" за изграждането на 108-метров пешеходен мост над р. Марица в Пазарджик е спряно само 6 дни, след започване на строителството. Датата на спирането, както и периодът, за който строежът се замразява, са били ясни още от средата на 2018 г. Тогава е издадено разрешение за ползване на р. Марица за осъществяването на проекта.

Документът е на Басейнова дирекция Източнобеломорски район и е издаден на община Пазарджик през юли 2018 г. В него изрично е записано, че действието на разрешението спира за периода от 1 април до 30 юни, когато се "размножава рибната фауна".

"Проектчето с решение на РИОСВ се спря за 3 месеца, защото сега жабките ще се оплождат (смях и шум в залата). И аз реагирах така по същия начин, когато ме уведомиха, но се оказа че сексът на жабките е по-важен от моста", обясни преди десетина дни кметът на Пазарджик Тодор Попов на пресконференция.

Цитатът беше разпространен от пазарджишкото издание "Виделина". Тогава медията посочи, че от местната екоинспекция са отрекли да са спирали проекта заради "секса на жабките" и добавиха, че те не са защитен вид. Mediapool изпрати въпроси до община Пазарджик, откъдето посочват като основание за спирането на "проектчето" разрешението за ползване на р. Марица. То обаче е издадено от друга служба към екоминистерството - Басейнова дирекция Източнобеломорски район.

Проверка в регистъра на дирекцията показва и основанието за спиране на разрешението за ползване - размножителния период на речната фауна.

Не е ясно защо общината е решила да започне изграждането на моста, след като от миналата година е знаела, че трябва да го спре 6 дни по-късно. Според отговорите на местната власт строителната площадка е открита на 25 март.

Иначе по договор мостът, който трябва да стига до парка остров "Свобода", трябва да бъде направен за общо 40 дни плюс 2 дни за проектиране. С този експресен срок фирмата "Еко Хидро" е успяла да спечели обществената поръчка за изграждането на обекта. Така е компенсирала факта, че е предложила с 95 000 лева по-висока цена от конкурента си.

Другите участници в поръчката предлагат поне 2 седмици за проектиране и около 200 дни за изпълнение.

"Еко-Хидро 90" печели с цена от 1.319 млн. лева с ДДС. Според договора за изпълнение на поръчката 30% от сумата се предоставя 30 дни, след като общината връчи възлагателно писмо на изпълнителя за поръчката, което се е случило.

Понеже спирането от 1 април до 30 юни не е по вина на изпълнителя, срокът за завършването на ремонта спира да тече. Иначе по договор неспазването на срока за изпълнение се наказва с неустойки от 0.5% за всеки ден закъснение, но максимум 5 на сто от стойността на договора. В случая максималната санкция може да е близо 66 000 лева (от цената с ДДС) и не зависи от това с колко ще се забави изпълнението на поръчката.

mediapool.bg