Кламер БГ - Новини: Открити са останките на разбилия се в Северна Македония самолет, няма оцелели

Открити са останките на разбилия се в Северна Македония самолет, няма оцелели

България

|
Ср, 03 Апр 2019г. 15:10ч.
Открити са останките на разбилия се в Северна Македония самолет, няма оцелели

Открити са останките на малкия частен български самолет, който се разби във вторник в труднодостъпна местност близо до Скопие. При катастрофата загина четиричленно българско семейство.

Според скопското електронно издание "Курир" загиналите са 49-годишният Георги Бошнаков, бивш ръководител на отдела за внедряването и поддръжката на информационните технологии в Българската агенция по вписванията, съпругата му, която е столичен адвокат, и двете им дъщери – на 14 и на 19 години. Според изданието по-късно Бошнаков започнал частен бизнес и в момента има компания за рециклиране на отпадъци.

Самолетът с германска регистрация е бил собственост на Бошнаков и е летял от Охрид за София, пише македонсктото електронно издание "Фактор", цитирано от "Фокус".

Останките от разбилия се самолет са били локализирани вчера в 19.00 часа местно време на 4-5 км от връх Солунска глава в планината Якубица. Днес преди обяд спасителни екипи на властите в Северна Македония са успели да стигнат до мястото на инцидента. По неофициални данни самолетът е паднал от височина 4200 метра и се е разбил на надморска височина 2200 метра.

По информация от Ръководството на въздушното движение в Северна Македония самолетът е попаднал в силна турбуленция и пилотът е изгубил контрол над полета.

Според македонски медии самолетът изчезнал от радарите около 17.16 ч. българско време. Контактът е бил изгубен западно от Солунска Глава - най-високия връх на планината Якубица в Северна Македония.

От македонската гражданска въздухоплавателна служба съобщиха, че заради лошите метеорологични условия пилотът поискал да кацне в Скопие, а след това съобщил, че ще продължи към София. Преди да изчезне от радарите, той казал, че има силна турбуленция.

Прокуратурата в Скопие извършва оглед на мястото на падането на самолета на семейство Бошнакови. Двама прокурори от сутринта са на оглед в района на Якубица, съобщава македонската агенция "Макфакс".

Органите на реда извършват огледа заедно с екипи на Министерството на вътрешните работи, съдебна медицина и други отговорни институции, като те трябва да излязат със заключение за причините за катастрофата.

Новината за откриването на разбилия се самолет бе потвърдена от българския министър на вътрешните работи Младен Маринов. Той каза, че няма оцелели при катастрофата, спасителните екипи са открили и четири тела.

"Последната информация от преди 10 минути е, че колегите от Северна Македония са успели да стигнат до мястото на катастрофата и има намерени четири тела. Няма оцелели. Телата са превозени в тяхната съдебна медицина за аутопсия и след това ще можем да потвърдим самоличността на загиналите. В постоянна връзка сме с колегите от Северна Македония. Извършва се оглед на място и се работи по установяване на причините за катастрофата“, обясни министър Маринов на брифинг в Министерския съвет.

Българското посолство в Скопие работи в тясно сътрудничество с македонските власти по случая с катастрофата, съобщиха от МВнР.

Посолството ще окаже необходимото съдействие в процеса по идентифицирането на телата на четиримата загинали, както и за посрещане на техните близки.

В сряда българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в "Съдебна медицина" в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време. На мястото на инцидента не са открити документи, които вероятно са изгорели.

Във връзка с катастрофата, станала вчера във въздушното пространство на Северна Македония, посолството на България в Скопие е създало кризисен щаб.

"Недостатъци в процедурите"?

Скопското издание "Фактор" посочва, че падналият самолет е "Чесна“ П210Н, както и че броят на подобни катастрофи и на загиналите при тях показва черна статистика за полети през македонското небе, особено с малки спортни самолети. За последните 10 години са загинали 14 души.

Според първоначалните впечатления на авиационните експерти, които засега не могат да говорят с официални данни, докато не бъдат идентифицирани истинските причини за произшествието, съществуват някои несъответствия и недостатъци в процедурите за насочване на "Чесните"-те и на други подобни самолети.

По-специално, зоната около Солунска Глава е проблематична поради височина от 2 до 3 хиляди метра, където често има неблагоприятни метеорологични условия и следователно голяма несигурност, пише македонското издание. Затова експертите сега не искат да определят пилотите като основни виновници за инцидента, особено, защото са заплатили с живота си, добавя то.

Авиационните власти ще трябва да отговорят дали има грешка в процедурите на страната, чиито обяснения са проблематични, и дали е необходима промяна в настоящия регламент.

Това е трети инцидент за последните 10 години. Малък самолет от типа "Чесна" се разби в село Козле в община Петровец, в резултат от което загинаха четирима италиански граждани и двама пътници с гражданство от Косово и Италия. На 6-ти септември 2016 г. живота си загубиха пилота Франческо Монтанер (59), който е председател на любителския спортен клуб Тревизо, Дарио Бастасян (62), Лука Дейл Муле (55), Анджело Кулажери, Илария Бертио (43) и бизнесменът Визар Бегай. Този самолет също е бил с германска регистрация.

Преди това е имало падане на самолети и през 2008 година край охридското село Лесковец. На 28 август 2008 година самолет от тип "Чесна" се е разбил в местността Скребатно в близост до Охрид, а при инцидента са загинали пилотът и тримата пътници в самолета.

mediapool.bg