Кламер БГ - Новини: Проверяват дали дали от МВР е изтекла самоличността на обвинения в тероризъм ученик

Проверяват дали дали от МВР е изтекла самоличността на обвинения в тероризъм ученик

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 11:03ч.
Проверяват дали дали от МВР е изтекла самоличността на обвинения в тероризъм ученик

Тече проверка дали от МВР е изтекла информация за името на момчето от Пловдив, обвинено в тероризъм. Това каза вътрешният министър Младен Маринов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос.

Проверката се извършва от дирекция "Вътрешна сигурност", а в понеделник се очаква резултатите да бъдат ясни.

Той подчерта, че не само МВР е работило по разкриването по този случай. По думите му дейстивята на полицията са били навременни, защото е била предотвратена възможност да бъде взривена бомба. Преди две седмици гравният прокурор Сорир Цацаров обяви, че момчето не е терорист, но службите не са знаели докъде може да стигне.

Момчето бе окончателно оставено на свобода под надзора на инспектор вместо в ареста, както настояваше прокуратурата. Срещу него обаче ще има дело

Случаят на 16-годишния радикализирал се младеж предизвика широк обществен отзвук и критики от страна на експерти за начина, по който институции и медии разгласиха данни за ученика и семейството му, тъй като това може да го обрече на стигма и социална изолация.

По закон сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители, а който наруши тази разпоредба се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 3000 до 5000 лв. и имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.

mediapool.bg