Кламер БГ - Новини: Проверка в Спешна помощ за смъртта на д-р Стамов

Проверка в Спешна помощ за смъртта на д-р Стамов

България

|
Пон, 06 Юли 2020г. 16:35ч.
Проверка в Спешна помощ за смъртта на д-р Стамов

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е назначил проверка на обстоятелствата около смъртта на лекаря от Центъра за спешна медицинска помощ д-р Юлиян Стамов. В края на миналата седмица стана ясно, че лекарят се е заразил с коронавирус при транспортирането на пациент, който се е нуждаел от реанимация. В последствие самият д-р Стамов е бил приет с усложнения в болница, бил е интубиран и починал. След широкия обществен отзвук приятел на починалия д-р Стамов разказа за комуникацията им в последните му дни и предостави запис на бТВ от техен разговор, от който става ясно, че колеги на д-р Стамов в Спешна помощ са му отказали линейка.

Освен това става ясно, че д-р Стамов е афектиран, че е бил изпратен на адреса без предпазно облекло, тъй като сигналът до Спешна помощ е бил за пациент със сърдечни проблеми. Но когато влязъл в дома му и чул кашляне се усъмнил, че той е с коронавирус. Това повдигна отново дебат за защитата на спешните медици на първа линия, които ходят на адреси и рискът от заразяване се оценява само на база подадения сигнал и това което пациентът и близките му докладват.

От началото на епидемията практиката на Спешна помощ е с пълна предпазна екипировка да са само медиците, които ходят на сигнали за пациенти, които доказано или вероятно са с коронавирус и трябва да бъдат закарани в болница. За останалите спешни състояния като инфаркти, инсулти и др. екипите не ходят с гащеризони и други предпазни средства. Случаят с д-р Стамов отприщи недоволство сред служители в спешния център, които сигнализираха, че предпазните средства са дефицитни.

"Чувам най-различни версии в медиите от близкия колега на починалия и от Спешната помощ в София. За да съм сигурен кое е вярното, съм назначил проверка", заяви здравният министър Кирил Ананиев в понеделник.

Той увери, че в центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. "В зависимост от сигнала, който получават, когато отиват към пациент, за който има съмнение, че е носител на вируса, той е задължен да бъде оборудван изцяло с всички предпазни средства", каза Ананиев. Работещи в спешния център обаче твърдят друго. Има сигнали за липса на ръкавици и гащеризони.

ЦСМП: Отказаната линейка е за снимка, а не за прием в болница

Същевременно говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Катя Сунгарска обясни, че визираният в записа от разговора между д-р Стамов и неговия приятел отказ да се изпрати линейка е бил за транспортиране до болница за снимка на белия дроб, а не за прием. Д-р Стамов се е обадил първо на 22 юни в 5 часа сутринта и е поискал да бъде закаран в болница, където да си направи снимка на белия дроб и PCR тест. Същевременно за 8 часа в РЗИ е било организирано тестването на цялата смяна спешни медици.

В крайна сметка след лична уговорка с шофьор той е бил закаран по-късно до болница.

Пет дни по-късно, на 27 юни той отново е поискал линейка, този път за да бъде хоспитализиран, тъй като антибиотиците не давали нужния резултат и тогава незабавно му е била изпратена, а той приет в болница, обясни Сунгарска.

Защо спешните екипи са с различна защита?

Относно осигуреността с предпазни средства в Спешна помощ тя съобщи, че има зачислени на всеки екип 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант и при изчерпване, се дават още.

Тя каза също, че по време на 12-часова смяна се посещават около 250-300 адреса. В същото време линейка, която е била на адрес с пациент с коронавирус или съмнение за такъв, се връща в централата за дезинфекция, което отнема около час. Затова спазването на подобен протокол за всички случаи би затруднило много работата на Спешна помощ.

В Спешната помощ в София работят между 13 и 18 екпита на смяна, а би трябвало да са 80 за толкова голям град.

mediapool.bg