Кламер БГ - Новини: Тол системата спря за 2 часа заради обновяване, но вече е пусната

Тол системата спря за 2 часа заради обновяване, но вече е пусната

България

|
Пон, 02 Март 2020г. 11:00ч.
Тол системата спря за 2 часа заради обновяване, но вече е пусната

На втория ден след старта й тол системата спря за 2 часа заради обновяване, което предизвика смут сред шофьори рано в понеделник сутринта.

Обновяването е започнало в 6часа сутринта, след което обаче се е получил срив в системата. Проблемът е бил отстранен малко след 8 часа. Обновяването е било наложително, за да има по-прецизна информация и улеснение на шофьорите, обясни пред БНТ Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура.

Към момента трафикът на граничен пункт "Кулата" е нормален, но започва да става все по-интензивен. Вече работят две от трите гишета на толсистемата, от които шофьорите на тежкотоварни автомобили могат да закупят маршрутни карти.

В ранните сутрешни часове обаче невъзможността на шофьорите да си купят маршрутни карти предизвика смут.

Превозвачите получиха гратисен период до 27 март, в който могат да пътуват без бордови устройства и GPS тракери, а отчитането ще става с маршрутни карти.

Конзолите за продажба обаче не работеха.

Шофьори, влизащи в България, не знаеха как да процедират, защото ако продължат без маршрутна карта ги грози глоба.

”Исках да си купя маршрутна карта за деня, но системата е фал. Казаха, че в национален мащаб системата се е сринала. Нищо не знам. Ще изчакам“, каза водачът на тежкотоварен автомобил Стефан Попов пред бТВ.

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура заяви, че системата не е блокирала: ”Вчера получихме доста запитвания от водачите как да си вземат маршрутни карти, в момента използвахме смените на митниците, за да сменим маршрутните карти. Прекъсването трябваше да е 10 минути, но е малко по-голямо”, каза Асенов.

По думите му са прекъснали системата, за да коригират проблемите, които са възникнали през първия ден от въвеждането на тол системата. Той уточни, че не са предупредили служителите на пунктовете за продажба, защото очаквали прекъсването на системата да бъде за няколко минути.

”Направихме един ъпдейт през нощта, видяхме, че има още неща, които да оправим и преценихме, че може да продължим при смяната на митничарите. Инструктирали сме тол контрола да прави т.н. "асистирано правоприлагане“, което означава, че когато се констатира нарушение – първо да се насочи водачът къде да си купи маршрутна карта“, уточни представителят на АПИ.

Проф. Асенов посочи, че след въвеждането, основен проблем за хората е да си избират правилните маршрути от картата. Той поясни, че те се продават на 92 места в страната, а издаването им отнема между 2 и 5 минути.

Вчера до 21 ч. на пунктовете за продажба на ГКПП-тата са продадени 1764 карти, а чрез терминалите на ГКПП-тата – 4983.

mediapool.bg