Кламер БГ - Новини: Премиерът се опасява колко ще издържи бюджетът на НОИ на коронавируса

Премиерът се опасява колко ще издържи бюджетът на НОИ на коронавируса

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 13:12ч.
Премиерът се опасява колко ще издържи бюджетът на НОИ на коронавируса

Премиерът Бойко Борисов изрази опасение, че има риск бюджетът на НОИ да не издържи при разпространение на коронавируса у нас.

"По-притеснено ми е при епидемия на коронавируса колко ще издържат системите на НОИ – ще се справим, но ще струва много пари", каза Борисов.

Борисов коментира в четвъртък, че

работодателите трябва да плащат първите три дни от болничните при карантина, а останалите 11 да са от НОИ.

"Сега действащият нормативен акт е първите три дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. И това ще е моето предложение към здравният министър", каза премиерът.

"Искам да ви предупредя, че при една разрастваща се епидемия, а това няма да се размине, това, че днес още няма – виждате всички съседни страни, Европа, ако нараснат на 50, 100, 200 хиляди, които да си седят в къщи и да им се поемат болничните листове от държавата, НОИ ще се изпразни. Видяхте САЩ считат, че 2,5 милиарда на президента Тръмп са му малко", коментира премиерът.

"Все пак, когато взимаме някакви решения, като парламентарна република да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства", каза още Бойко Борисов.

Бюджетът не може да поеме карантина за всички пътуващи

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов коментира, че премиерът има основание да се притеснява за стабилността на бюджета на НОИ заради болничните за карантина. Той припомни, че в бюджета на НОИ за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1.2 млрд лв. като 460 млн.лв от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината.

"Ако на всички, завърнали се от заразени с вируса райони, бъде издаден болничен, рисковете пред бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) са налице", коментира председателят на социалната комисия.

Затова е важно да се прецизира кръгът на тези, които се поставят в изолация.

Прецизиране на критериите за карантина

По думите на Адемов обаче по-важно

в момента е да няма условия за противопоставяне между медицинския аспект на проблема и финансовата стабилност на НОИ.

Адемов посочи, че преценката за поставянето под карантина трябва да е на личните лекари. Адемов каза, че личните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти, попълвани от тях на летищата и сухопътните граници. Информацията от формулярите чрез РЗИ отива до личните лекари. Те, на свой ред, познавайки болните, техните заболявания, трябва да преценят - тези, които са с хронични заболявания, злокачествени болести, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-, заразоносители, трябва да бъдат поставяни под карантина, разясни Адемов. Останалите, които имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система.

Решението за такива мерки, според Адемов, трябва да бъде взето от кризисния щаб, защото законодателството е категорично - когато има опасност от заразяване, има член 43 в КСО, а в международната класификация на болестите карантината си има собствен код.

mediapool.bg