Кламер БГ - Новини: Премиерът призна, че назначава върховни съдии

Премиерът призна, че назначава върховни съдии

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 19:22ч.
Премиерът призна, че назначава върховни съдии

След дълги години отричане, премиерът Бойко Борисов официално призна, че се меси пряко в кадровата дейност на независимата съдебната власт и е изиграл ключова роля в избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

"Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия (шеф на Върховния касационен съд), ако аз не го бях подкрепил", обяви Бойко Борисов пред бТВ.

После допълни: "Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет... С излъчените от нас представители".

Последва въпросът: "Вие казахте на парламентарната си квота да гласува за Панов ли?" и Борисов отговори утвърдително: "Ами естествено".

"Христо Иванов ми беше министър тогава. И той (Панов) идваше често тогава при мен", обясни премиерът.

Следващият въпрос бе: "Но подкрепихте и Гешев тогава (за главен прокурор)?"

"Аз не съм лицемер, госпожо. Не съм лицемер. Представете си, че конкурентът на Гешев беше Данаил Кирилов...", каза Борисов в отговор на водещата Цветанка Ризова.

Признанието на премиера Бойко Борисов за пряката му намеса в съдебния съвет идва след дълги години лъжи по темата. На 14 януари 2016 година той нахълта във Висшия съдебен съвет, след като Лозан Панов "освети" един премиерски СМС, изпратен в разгара на обсъждането на аферата "Яневагейт".

Мнозинството на Сотир Цацаров искаше да прекрати проверката по скандалните записи, които замесиха главния прокурор и премиера в огромен скандал за търговия с влияние в съдебната система. Тогава съдия Панов разкри СМС от Борисов, който е трябвало да му покаже, че лидерът на ГЕРБ е имал къртица във ВСС и знае във всеки един момент кой какво говори. По това време Лозан Панов говореше, че ВСС не бива да прекратява проверката на "Яневагейт" и да вземе сериозни мерки.

След оповестяването на СМС-а, Борисов буквално нахълта на заседанието в опит да се защити, но това направи проблема още по-голям. Голяма част от членовете на независимата съдебна власт му станаха на крака като пред шеф.

Шест дни по-късно премиерът публикува в своя профил във Фейсбук следното изявление:

"Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма".

Премиерът уличи и Цацаров в лъжа

Години наред премиерът постоянно повтаряше, че не се меси в работата на Висшия съдебен съвет и няма никакво отношение към решенията на този орган. Преди подписването на президентския указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор Бойко Борисов публично призоваваше ВСС да бъде оставен на мира, а политиците да не се месят. "Съдиите си избират съдии. Прокурорите – прокурори", каза той на няколко пъти тогава.

Темата за политическата намеса в работата на ВСС бе започната отново от Сотир Цацаров, докато съдебният съвет избираше дясната му ръка Иван Гешев за главен прокурор. Цацаров подметна, че изборът на Панов за шеф на върховния съд бил направен във ВСС и "в други две сгради". После Цацаров каза, че ставало дума за сградата на президентството и болница "Пирогов" (Лозан Панов бе блъснат от кола, докато процедурата течеше – б.р.).

С изказването си Борисов уличи и Цацаров в лъжа, защото от думите на премиера се разбира, че изобщо не става дума за президентството и болницата.

Не харесах никого

Сега лидерът на ГЕРБ казва, че се е срещнал с много хора, които е можело да бъдат издигнати като конкуренти на Иван Гешев, но не е харесал никого. Нямало по-добри от Данаил Кирилов и Емил Радев

"Срещнах се. Няма по-добри. Има по-мързеливи", каза Борисов. Той допълни, че от Гешев са недоволни тези, които са искали ГЕРБ да направят "Христо Иванов или някой X" главен прокурор. Премиерът каза, че президентът Румен Радев всъщност много искал Гешев да бъде назначен за главен прокурор, защото братът на Гешев работел в Национална служба "Охрана" и бил лична охрана на държавния глава.

"Факт е, подписа му указа", каза Борисов, но не обясни как точно президентът Радев е можел да не подпише втория указ.

Реформата е за Иван Гешев

Другата съществена информация, поднесена от премиера, е, че правителството ще приеме още до края на седмицата предложенията на Венецианска комисия за съдебна реформа. Той разказа накратко предложенията на експертния орган по конституционно право към Съвета на Европа.

Най-важното предложение е независим прокурор (или звено от прокурори) да може да разследва главния прокурор при съмнения за извършено нарушение. Това представлява тотално отхвърляне на идеите на "най-добрия юрист на правителството" Данаил Кирилов. Второто предложение на Венецианската комисия е да няма възможност за парламентарен контрол върху председателите на върховните съдилища.

"Казват (Венецианската комисия), че не е хубаво съдиите да ги закачаме. Само главният прокурор. Още в първия момент ние това ще го приемем", каза Борисов. Той гарантира, че правителството ще се събере още в събота или неделя, за да приеме тези предложения.

Премиерът разказа и че се обадил вече на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да й разкаже намеренията си. Обадил се и на холандския премиер Марк Рюте, който блокира приемането на България в Шенген, какво ще направят властите в София.

На фона на всичко това Борисов каза, че като главен прокурор Иван Гешев ще има много повече успехи в ДАНС и МВР, защото бил "човек израснал в оперативната работа". За постиганите успехи в съда премиерът не говори.

"Ще си направя една телевизийка и ще бъда много добър разследващ журналист"

В интервюто за бТВ темата за медиите също не беше подмината. Бойко Борисов обяви, че "двама олигарси в България имат медии", защото станало модерно. "Олигарсите си направиха кой сайт, кой телевизия, кой вестник. И в един момент, ако е направил друго нарушение казва: "Ама аз съм издател". Вие какво искате да кажем? Че издателите се ползват с ... какво? Те не са ли по правилата на закона?", каза премиерът.

Борисов допълни, че "утре, като напусне премиерския пост", първата му работа ще е да си направи "един сайт или една телевизийка". "Или ще се разхождам е една камерка и ще казвам "не ме пипайте, щото аз вече съм издател и съм разследващ журналист", добави Борисов.

След това премиерът стигна и до заключението: "Аз, като полицай, съм по-добър от вашите разследващи журналисти. Ще бъда много добър разследващ журланист и вие нямате право да говорите за мен, нямате право да ме посочите с пръст".

В отговор водещата Цветанка Ризова иронично му предложи да има разследваща рубрика в предаването ѝ. "И ще бъда най-добър", отговори Борисов.

По повод решението на САЩ да изпратят специален съветник в посолството в София, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона, борбата с корупцията и малцинствата, Борисов обяви, че това било по негово желание.

"Аз съм поискал да патят човек, защото ми омръзна да слушам лъжи. И затова 2 часа говорих с "Репортери без граници". Казах им: "Дайте ми факти, дайте ми факти, новина или разследване, които са скрити, непуснати по телевизиите", каза той.

Обясни, че искал да хване "бика за рогата". Разказа и повече за срещата си с "Репортери без граници". Бил поел ангажимент, ако от международната неправителствена организация му представят "едни правила", той да поеме ангажимента да се срещне с издателите и да ги пита дали се обединят те да бъдат спазвани.

"Автоцензура аз не мога да я контролирам. Когато частника каже на своите журналисти, примерно на вас "идете снимайте този процес", аз не мога да се намеся и да кажа на вашия собственик да не го прави. Така не мога да се намеся на Пеевски, така не мога да се намеся на Прокопиев, на Сашо Дончев. Всеки си има своята политика", каза Борисов.

Затова искал издателите да се обединят, да се подпишат, да се сългасят и "нека дадем една свобода на медиите такава, каквато искате". Въпреки всички тези обяснения как ще събира издатели, за да ги подкани да подпишат някаква обща декларация, той обяви, че според него правителството е "последното е правителството, което има влияние в тази сфера".

След тази тирада за това как медиите си налагат автоцензура и той няма нищо общо, Борисов обяви, че не ходел в БНР, защото това било неговия протест към радиото.

mediapool.bg