Кламер БГ - Новини: Премиерът освободи заместник на Ревизоро и назначи двама нови

Премиерът освободи заместник на Ревизоро и назначи двама нови

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 21:44ч.
Премиерът освободи заместник на Ревизоро и назначи двама нови

Премиерът Бойко Борисов освободи заместник министър от екипа на Емил Димитров - Ревизоро привечер в петък и назначи двама нови. Това е финалното развитие на скандала, в който екоминистърът Димитров се сблъска директно с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и министъра на земеделието Десислава Танева заради буксуващото изграждане на водопровод, който да захранва с питейна вода Бургас от два допълнителни язовира на фона на пресъхващия язовир “Камчия”. Накрая, се стигна до намесата на премиера Борисов, който събра спорещите министри и ги посъветва да се опитат да работят заедно.

Връщат се познати лица

Борисов освободи от длъжността заместник-министър на околната среда и водите Атанаска Николова, както по-рано затова настоя лично Ревизоро.

С други две заповеди премиерът назначи като зам.-министри във ведомството Славея Стоянова и Илияна Тодорова.

Славея Стоянова бе представена като дългогодишен служител в министерството. Тя реално за втори път заема тази длъжност, след като първия път се задържа на поста само 3 седмици.

Първият път, Стоянова бе назначена за зам.-министър на околната среда и водите на 1 юни тази година на мястото на арестувания като ръководител на престъпна група за схеми с отпадъци Красимир Живков. При освобожданането й от поста бе съобщено, че е станало по нейно желание.

Тогава Емил Димитров - Ревизоро разкри, че Стоянова е изготвила всички данни по разследването на прокуратурата за схемите със складирането на опасни отпадъци у нас, по което обвиняеми са и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бивш шеф на екоинспекцията в Пловдив и трима собственици на фирми, занимаващи се с отпадъци.

"Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци, складирани на пристанищата във Варна и Бургас. Тя беше единствената, която можеше да заеме този пост. Аз я предупредих, че от утре животът ѝ няма да е същият и ще чуе за себе си неща, които не е предполагала, че ще чуе", каза при назначаването й тогова Емил Димитров.

Славея Стоянова е била и обект на протест от страна на ГЕРБ-Кърджали през 2013 г., заради подготвяното й тогава издигане на поста шеф на РИОСВ-Хасково. Недоволството срещу нея е било, защото е свързвана с БСП и ДПС и от структурата на ГЕРБ в Кърджали, оглавявана тогава от сегашния председател на парламента Цвета Караянчева, са смятали Стоянова за компрометирана.

Илияна Тодорова, която досега е оглавявала дирекция "Управление на водите", също заема поста на заместник министър. Вероятно именно тя ще отговаря за следенето на нивата в язовирите в Министерство на околната среда и водите.

mediapool.bg