Кламер БГ - Новини: Новият зам.-министър на екологията подготвила документите за отпадъците на прокуратурата

Новият зам.-министър на екологията подготвила документите за отпадъците на прокуратурата

България

|
Вт, 02 Юни 2020г. 00:05ч.
Новият зам.-министър на екологията подготвила документите за отпадъците на прокуратурата

Славея Стоянова е новият заместник-министър на екологията на мястото на арестувания за италианските отпадъци Красимир Живков. Заповедта за назначението й е подписана от премиера Бойко Борисов в понеделник, съобщи правителствената информационна служба.

В неделя обаче Борисов изрично посочи, че предложението ще дойде от министъра на екологията Емил Димитров, който е от квотата на ВМРО. Пред БНТ той каза, че Славея Стоянова не е политическо лице, а човек от системата, която в последните месеци помогнала за спирането на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

"Всички данни към прокуратурата е изготвила Славея Стоянова (за отпадъците – бел.ред.). Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци, складирани на пристанищата във Варна и Бургас. Тя беше единствената, която можеше да заеме този пост. Аз я предупредих, че от утре животът й няма да е същият и ще чуе за себе неща, които не е предполагала, че ще чуе", каза още Димитров.

Веднага след това беше припомнена декларация на ГЕРБ-Кърджали от 2013 г. срещу назначението на Славея Стоянова за шеф на РИОСВ-Хасково. Мотивът им е, че тя е компроментирана личност, свързана с БСП и ДПС. Шеф на партийната организация в ГЕРБ през 2013 г. е настоящият председател на парламента Цвета Караянчева.

Назначението на Славея Стоянова за заместник-министър на екологията, който ще отговаря за ресорите "Отпадъци" и "Води", където предстои усвояването на милиарди от Европейския съюз, стана в деня, в който Специализирания наказателен съд остави за постоянно в ареста предшественика й Красимир Живков. Прокуратурата го обвинява в участие в организирана престъпна група за внасяне на опасни отпадъци от Италия в България с участието на още деветима души, сред които и братята Атанас и Пламен Бобокови, ползвали се с добра репутация досега.

Красимир Живков: Не познавам тези хора

Според обвинението Живков издавал разрешителни и "всички други неща", и назначавал хора в РИОСВ-Плевен след съгласуване със собственика на "Приста Ойл" Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки още от 2014 г., твърди прокуратурата.

Самият Живков отрича да е близък с братята Атанас и Пламен Бобокови.

"С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона, темата беше проблемите в Монтана. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси", каза Красимир Живков пред съда при гледане на мярката му за неотклонение.

Нещо повече той твърди, че отговаря за ресор "Отпадъци" едва от няколко месеца, като това станало след идването на новия министър на екологията Емил Димитров. Преди това отпадъците били в ресора на заместник-министъра на екологията Николай Кънчев, който е от ВМРО. Емил Димитров до този момент не е коментирал този въпрос и защо е прехвърлил ресора на Живков.

Пред БНТ екоминистърът каза, че познава Живков едва от 3 месеца, и не може да каже какво е ставало 5 години назад в министерството.

"Всички доказателства отиват в съда, там се решава казусът. В министерството се издават само нотификациите, криминалните деяния се извършват извън министерството. Никой не може да провери 5000 фирми, защото разрешителните са издавани на килограм", каза министърът на екологията.

Прокуратурата твърди, че нотификациите за вноса на опасните отпадъци от Италия са издавани от Красимир Живков. Не става ясно как е възможно това при условие, че той не е отговарял за този ресор, както твърди обвиненият бивш

заместник-министър.

Схемата на престъплението по Емил Димитров

Екоминистърът каза, че в България има три завода, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори. От тях само едни прави и нови акумулатори, освен че ги рециклира.

"Проблемът е, че с една малка част от отпадния продукт, който не подлежи на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение, се лицензират от регионалните инспекции. Комплексните разрешителни на тези три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи дойде в МОСВ и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, това разрешение му се дава. В чужбина трябва да получи документ, че наистина ги е изнесъл. Криминалното деяние е, когато на някой се разреши да изпълнява дейност, а той няма инструментите за нея или когато е изнесъл нещо в чужбина,там са му подписали, че е изнесъл, а всъщност е останало в България. Тези криминални деяния са извън министерството. Заводът, който освен че рециклира, и произвежда акумулатори, е на братя Бобокови, той е и най-модерен", обясни Емил Димитров.

"Но какво е станало с отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма - чуждестранна или наша - с лиценз, която да ги изнесе, а тя не го е направила, е въпрос, който трябва да се установи и това е много слаб момент", допълни екоминистърът.

Има 5000 площадки за отпадъци, разрешителните са издавани на килограм

У нас има 5000 площадки за боклук, разрешителните са издавани на килограм, каза Емил Димитров.

"Това е много слаб момент. Смятам да помоля Народното събрание от този момент нататък, защото у нас има 5000 площадки, те са раздавани на килограм, такава площадка да получи разрешително едва когато има Акт 16. Само така нотификациите за внос на отпадък ще отговарят на комплексното разрешително", допълни Димитров.

Според него длъжностни лица са издавали разрешителни в нарушение, защото на една площадка е записано, че има техника, машини, а когато отиде полицията, установява, че там дори няма ток и вода.

"Регионалните дирекции, раздавали разрешително на килограм, са си били държава в държавата. Предложил съм на премиера в МОСВ да бъде създадена нова структура, кото да контролира регионалните дирекции на МОСВ, както и съм дал 20 дни на новия зам.-министър да ми представи нов начин на работа на Координационния център в МОСВ“, допълни министърът на околната среда и водите.

Коя е Славея Стоянова?

Славея Стоянова е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 2015 година до момента заема длъжността директор на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция. Това е информацията дадена за нея от правителствената пресслужба. На сайта на екоминистерството също

не посочват какво е работила преди 2014 г.

От декларацията на ГЕРБ-Кърджали от 2013 г. става ясно, че Славия Стоянова е била изпълнителен директор на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали по времето, когато той беше собственост на Валентин Захариев.

"Ако е вярно, че Стоянова е фаворитът на управляващите за поста, това означава две неща. Че мнозинството има или много къса памет, или прекалено къса резервна скамейка. А вероятно и двете взети заедно. Явно случаят Пеевски не е прецедент, а обичайна, уродлива практика за овластяване на компрометирани личности, която граничи с цинизъм и придобива размерите на епидемия. В продължение на години оглавяваното от г-жа Стоянова предприятие тровеше въздуха на Кърджали, разиграваше контролните институции, тотално погазваше екологичните норми и укриваше информацията за това, докато накрая бе загробено от собственика Валентин Захариев и дясната му ръка Славея Стоянова. Назначението й за шеф на РИОСВ не може да се изтълкува по друг начин освен като гавра и с държавните органи, и с комитета на майките, които протестираха срещу периодичните обгазявания от производството на завода, и с всички жители на града и района. Доскоро яростен противник на екоинспекцията, сега от нея се очаква да съблюдава екозаконодателството и да санкционира замърсителите. Звучи като анекдот, ако не беше пример за корпоративен натиск и грубо заобикаляне на обществения интерес.

Настояваме коалиционните партньори БСП и ДПС да признаят стоят ли зад кандидатурата на г-жа Стоянова, има ли сделка с Валентин Захариев и кой ще поеме политическата отговорност за спорния кадрови кадрил, който предизвиква масово възмущение сред кърджалийци", се казва в декларацията на ГЕРБ-Къдржали от август 2013 г., публикувана в rodopi24.com.

mediapool.bg