Кламер БГ - Новини: Премиерът вижда прокуратурата като съдията, който решава мача

Премиерът вижда прокуратурата като съдията, който решава мача

България

|
Вт, 08 Окт 2019г. 16:29ч.
Премиерът вижда прокуратурата като съдията, който решава мача

Премиерът Бойко Борисов показа във вторник, че е напълно съгласен с твърденията, че българската прокуратурата се е превърнала в прекалено важна институция. Той е определи като "арбитърът, който може да решава мачовете" в политиката. Така Борисов индиректно подкрепи критиките на голяма част от извънпарламентарната опозиция и неправителствения сектор, че България се превръща в "прокурорска държава".

"Всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и почва да вика: "Сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши". Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, ама когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачовете като във футбола...", обясни Борисов във вторник пред бТВ.

На 24 октомври предстои избор на нов главен прокурор, а единствен кандидат е Иван Гешев - дясната ръка на сегашния началник в държавното обвинение Сотир Цацаров. Самият Цацаров бе избран с активната подкрепа на хората на ГЕРБ във Висшия съдебен съвет, а през медиите той бе открито подкрепен от тогавашния премиер Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Всички чуха как бившият градският прокурор на София Николай Кокинов казва, че Борисов сам си е избрал Цацаров. Малко след това ГЕРБ падна от власт, а Цацаров започна активно да работи срещу партията на Борисов в началото на 2013 г.. Само година и половина по-късно ГЕРБ успя отново да си върне властта. Тогава се появиха свидетелства, че премиерът Борисов и главният прокурор Цацаров пак са в чудесни отношения, имат идеално взаимодействия и си правят оперативки почти всяка сряда сутринта.

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор също не минава без активната подкрепа на изпълнителната власт. Ръководството на ДАНС и част от МВР подкрепиха прокурор Гешев с декларации. Самият Бойко Борисов обаче се опита във вторник да се дистанцира от избора на Цацаров за главен прокурор, а и от предстоящия на Иван Гешев.

"Ние тогава (през 2012 г.), повече ни се искаше, (шефът на следствието) Бойко Найденов да стане (главен прокурор). Тъй като с Бойко Найденов като заместник-главен прокурор бяхме работили по-дълго. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Така че изборът беше добър и аз мисля, че той направи успешен мандат", каза още Борисов.

Премиерът обясни, че партиите трябва да оставят "прокурорите да си изберат който си преценят". Пред бТВ той показа, че или не е разбрал напълно последните конституционни промени, които бяха подкрепени от неговата партия през 2015 година, или съзнателно ги преиначава.

"Когато Христо Иванов (съпредседателят на "Демократична България") ми беше правосъден министър, за да е обективен изборът, направихме промени в закона – съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството. За да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор", каза Борисов.

Това не е вярно. Главният прокурор и председателите на върховните съдилища ще избират от общия състав на Висшия съдебен съвет – Пленумът. В него участват с право на глас представителите на съда, на прокуратурата и политическата квота във ВСС. Конституционните промени от 2015 година запазиха дори правото на правосъдния министър директно да се намесва в избора на главен прокурор и върховните съдии с право да номинира кандидати. Въпреки тези обстоятелства Борисов все пак направи опит да се дистанцира.

"Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор (Иван Гешев). Я, представете си, ако ние като правителство, бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. И сега имахме примерно Емил Радев като наш евродепутат кандидат за главен прокурор и вие ме питате сега – вашият ли главен прокурор искате да стане главен прокурор? Ми, ако стане", каза премиерът.

mediapool.bg