Кламер БГ - Новини: Премиерът: Нямам нищо общо с "шпионския" скандал, ходил съм на събори на русофилите

Премиерът: Нямам нищо общо с "шпионския" скандал, ходил съм на събори на русофилите

България

|
Ср, 11 Септ 2019г. 14:51ч.
Премиерът: Нямам нищо общо с "шпионския" скандал, ходил съм на събори на русофилите

Управляващите в парламента не допуснаха закрито изслушване на вътрешния министър и шефа на ДАНС за шпионския скандал с Русия и двамата поканени споделиха пред депутатите същото, което и предния ден пред медиите. Настояването на БСП за изслушване и на премиера Бойко Борисов бе отхвърлено, поради което и той се изсули от въпроси, но направи изявление пред камери преди правителственото заседание. Борисов увери, че няма нищо общо с повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и че цялото разследване не е срещу Русия.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе извикан в парламента, съобщи, че в сряда ДАНС е наложила забрана да влиза в България и на руският олигарх Константин Малофеев. Ден по-рано стана ясно, че същата мярка е приложена и спрямо ген. Леонид Решетников.

Шпионският скандал е шпионски в кавички и няма никакво основание да се поставят отношенията България-Русия на тази плоскост, заяви премиерът в първия си коментар по безпрецедентния казус с повдигнатото обвинение срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов за шпионаж.

Прокуратурата твърди, че той е работил срещу заплащане за две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), представлявани към момента на престъплението от ген. Леонид Решетников, бивш дългогодишен офицер в съветското външно разузнаване. ДАНС съобщи, че на Решетников, за когото е шпионирал Малинов, е наложена 10-годишна забрана да влиза в България. От изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев във вторник се разбра, че обвинението се базира на данни и събития с 10-годишна давност, голяма част от които са били описани в медиите.

Нямам нищо общо

По традиция министър-председателят направи изявление само пред камери без възможност да му се задават въпроси. Той отрече да има каквато и да е роля и прехвърли цялата отговорност на прокуратурата и следствието: "Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи и се движи на база следствието, което тече".

Премиерът със сигурност е бил поне информиран за готвените арести. От години главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на служби се виждат всяка сряда с Борисов, за да му докладват. Въпреки това премиерът твърди, че научил подробности за разследването от новините.

Той добави, че дори участвал заедно с "нашия кмет в Казанлък" в съборите на "Русофили" на яз. Копринка.

"Краси Велчев (бивш шеф на парламентарната група на ГЕРБ б.р.) е шеф на комисията за българо-руско сътрудничество", допълни премиерът, без да е ясно какво общо има това с казуса.

Едни обичат Русия, втори Америка, трети – Европа

Българските служби реагират само когато се смята, че има някаква заплаха или опит за намеса в ключови сектори от икономиката, стана ясно от думите на Борисов. Той уточни, че извън това всеки има право да развива своята дейност. Той припомни два случая с руски бизнсмени - Денис Ершов, някогашен собственик на "Петрол", който получи обвинения в присвояване и Майкъл Чорни. И двата случая са от времето на кабинета на Иван Костов, когато ген. Атанас Атанасов бе шеф на контраразузнаването.

"Неправителствени организации - едните подкрепят религията, други - културата, трети обичат Русия, други - Америка, трети - Европа. Но нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии много преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, сме приели пътя ЕС-НАТО", обясни премиерът.

Той свърза "геостратегическата ориентация" и с решението да се купят F-16 за военновъздушните сили. Борисов допълни, че ако знаел каква злоба ще се излее, защото не са купени "Грипен", изобщо нямало да се занимава.

Бил съм и в Кремъл, и в Белия дом

В България не мразим хората, които обичат Русия, декларира Борисов и за разви любимата си теза как има добри отношения и с руснаци, и с американци: "Аз съм бил и в Кремъл, бил съм и в Белия дом, на камината. Има други, които за три години – нито на едното, нито на другото място. Могат да си правят анализаторите изводи".

По думите му службите не се бъркали в това, че някои си е правил срещи, а хората имат право да пеят руски песни и да правят събори. Държавата не е саботирала, а толерирала такива събори.

"Но това, че ние с партньорските служби и прокуратурата преди всичко, работим по различни хора и процеси. И давам пример – така беше и с Майкъл Чорни, Денис Ершов... И горе-долу проектът е бил същият, доколкото разбрах от новините - телевизия, голям телеком и влиянието в страната. Това работят службите. Не срещу Русия, не срещу хората, които ги харесват", увери Борисов.

Той припомни острата позиция на Външно министерство за организирана от руското посолство изложба на 9 септември. Обясни, че било нормално да се реагира, както правели в Унгария. Позицията на МВнР излезе седмица преди ареста на Малинов на 9 септември и разпитите на други членове на "Русофили".

Тук сме, но ще си мълчим

Заради шпионския скандал в парламента бяха извикани председателят на ДАНС Димитър Георгиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Двамата на практика не казаха почти нищо ново, а обясненията им продължиха общо не повече от 10 минути, което предизвика остри критики от страна на опозицията.

Маринов каза само няколко изречения, с които почти изцяло повтори пресконференцията по темата от вторник. Обясни, че на 9 септември в МВР е постъпило искане от спецпрокуратурата за съдействие при провеждане на действие по разследване. Извършени били обиски на няколко адреса.

Осем арестувани свидетели

Единствената новина, споделена от вътрешния министър пред депутатите, беше за точния брой разпитани "русофили" - осем. Те дори били задържани, но пуснати след разпит.

"Със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация", каза Маринов в залата и с това изказването му приключи.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев говори малко по-дълго. Съобщи, че се водят следствени действия срещу един човек - шефът на "Русофили" Николай Малинов, който е бивш депутат от левицата, участвал в ръководството й, както и бивш издател на партийния вестник "Дума". Разследването е стартирало поради съмнения за "престъпления против финансовата и кредитната система на страната" , каза Георгиев, повтаряйки казаното на пресконференцията във вторник.

"При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната", каза Георгиев.

"Върешният министър и шефът на ДАНС се подиграха с парламента"

След това Маринов и Георгиев напуснаха залата. Постните им обяснения предизвикаха недоволството на БСП, според които посещението на вътрешния министър и шефа на ДАНС е било подигравка с парламента заради безсъдържателните им изказвания.

Още преди изслушването да започне, депутатите от БСП поискаха то да е закрито за медиите, за да бъде представена повече информация, но мнозинството в пленарната зала отхвърли това.

"Посетилите ни току-що лица, вътрешният министър и председателят на ДАНС, се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление", каза социалистът Антон Кутев на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Таско Ерменков също се обърна към Караянчева: "Вие бяхте ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната, на поредната подигравка, която си позволиха представители на органите, които имат задължение да спазват националната сигурност".

"Борисов да каже как така се арестуват свидетели“

Социалистът Георги Свиленски поиска премиерът да обясни как така се арестуват български граждани в качеството им на свидетели. Той отново настоя Борисов също да се яви пред депутатите, както БСП поиска още в началото на заседанието.

"Трябва да дойде министър-председателят, за да обясни как в правова държава се арестуват български граждани, журналисти, в 7 часа сутринта и се отвеждат с белезници в качеството им на свидетели. Затова призовавам, г-жо председател, отново да поканите министър- председателя да дойде и да информира народните представители за случващото се в държавата", каза той.

"Министерско посещение, а не изслушване"

Валери Жаблянов от БСП пък определи изслушването като "посещение в пленарната зала": "Във връзка с куриозното посещение предлагам да се разграничат процедурите в НС - да имаме изслушване и посещение, защото в случая процедурата беше посещение в залата на Народното събрание. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Процедурата изслушване предполага и съдържание в него".

Цацаров: Казахме колкото можем

По-късно по искане на “Атака” в парламента беше привикан и главният прокурор Сотир Цацаров, който също не разкри нищо ново за разследването, но подчерта, че е изнесена толкова информация, колкото може. Шефът на държавното обвинение намекна, че президентът Румен Радев, който ден по-рано настоя за неоспорими доказателства, няма подобни правомощия.

"Бе направено искане да се предоставят неоспорими факти. При цялото ми уважение - такива факти се предоставят пред съда. Те не се представят пред други държавни органи. Не защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а защото такава е Конституцията на страната. Ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим", каза той.

Подобно на Борисов, главният прокурор подчерта, че по разследването се работи и с партньорски служби. Според него акцията не е атака срещу движение "Русофили".

"Това не е преследване на идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност - това е престъпление. Не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата. И още нещо - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", заяви Цацаров.

mediapool.bg