Кламер БГ - Новини: Президентът ще внесе проект за промяна на конституцията

Президентът ще внесе проект за промяна на конституцията

България

|
Ср, 11 Дек 2019г. 19:41ч.
Президентът ще внесе проект за промяна на конституцията

Президентът Румен Радев обяви в сряда, че ще се възползва от правото си да внесе проект за промени в конституцията след провеждането на широки дебати за съдебна реформа. Пред бТВ той говори за нуждата от дълбоки институционални промени и еволюция на политическата култура в страната, цитирайки последната позицията на Венецианската комисия. Румен Радев като цяло иронизира и идеите на правителството за създаване на "независим прокурор", който да разследва главния прокурор.

"Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десет години, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов изведнъж решава да даде своето и то в типичния си стил: за 20 минути", каза държавният глава.

Той допълни, че цялата идея за създаване на фигурата на независимия прокурор, който да има една задача - да разследва главния прокурор, е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове. Причината е, че поправките в закона бяха внесени от правителството в парламента без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, въпреки съмненията, че противоречат на конституцията.

"Въвежда се нова мощна фигура (на независимия прокурор – б.р.), в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията. Тя се избира от Прокурорската колегия на ВСС. Така Прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор, ще избира неговия надзорник... Ако този независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много дълбок и той няма да се реши с този законопроект", каза държавният глава в коментар за последната иницатива на правителството за съдебна реформа.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в президентските консултации за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение.

"И в ГЕРБ има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев. И допълни: "Венецианската комисия иска институционални промени и еволюция на политическата култура. Опасявам се, че това е непосилна задача в един презрял период в управлението на ГЕРБ".

Преди седмици премиерът Бойко Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да участва в консултации при президента за съдебна реформа. Аргументът на премиера гласеше, че Радев първо трябва да си направи партия и да влезе в парламента, за да променя законите.

"Защо да правя партия? Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 154 от конституцията, където се казва, че президентът има инициатива да внася промени в само един закон и това е конституцията. И аз ще се възползвам", каза Радев.

Той говори за идеите си за допълнително конституционно овластяване на гражданите чрез въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Тя би дала възможност на българите да се обръщат директно към Конституционния съд. По думите му, живеем във времена, в които "разделението на властите се изпразва от съдържание и се приемат лобистки закони". Той напомни за непрозрачното изразходване на милиарди за строителството на магистрала "Хемус".

Знак от САЩ

В отговор на въпрос за решението на посолството на САЩ да назначи специален човек за свободата на медиите, борбата с корупцията и върховенството на закона в България, президентът каза, че това е ясен знак.

"Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта. Ако направим справка, ще разберем, че така САЩ действат в Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия, Камбоджа, разбира се, Русия и Китай. Това е имиджова щета за нашата страна и няма как да не влияе на нашите отношения със САЩ. Но трябва да разберем, че няма кой да вкара отвън българските корупционери в затвора, освен българските съд и прокуратура", каза президентът.

"Обществото да спре да моли и да започне да настоява"

"Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Като казвам политиците, това са най-вече тези политици, които взимат управленски решения, които се разпореждат с бюджет, които определят приоритетите, които сключват договори за обществени поръчки", каза президентът.

Според него за да бъде постигнато това са необходими три неща: "На първо място, това е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии, бизнес кръгове и т.н. Вторият важен инструмент, това е свободата на медиите. Най-вече разследващите журналисти, които да разобличават корупцията. И третият най-важен инструмент – това е силен, независим съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно придобито имущество, да запорират и много важно – да вкарват в затвора".

По думите му България е страна с ограничени ресурси и природи, и финансови, и икономически, и демографски, а това означава, че "ние трябва да държим на качеството".

Радев каза още, че не приема това, че протестиращи срещу избора на Гешев за главен прокурор преди време коленичиха пред президентството, нямал нужда от подобни действия и не ги е търсел. "Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява и да търси отговорност за спазването на закона и морала", добави той.

Не се притеснявал от това, че "периодично" бил заплашван с импийчмънт. "За мен е важно не колко време ще съм президент, а какъв президент ще съм", каза той.

"Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов"

Президентът не пропусна да атакува премиера Бойко Борисов, който "с охота и възторг чете тези листчета на рейтинговите агенции". Според Радев "най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието на гражданите".

"Аз мисля, че би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на Министерство на финансите, на НСИ има историята за много години назад. И ако се върнем назад, да – ние получихме кредитен рейтинг 3 пъти "B", което е наистина добре. Но ние сме имали кредитен рейтинг 3 пъти "В", но плюс. Знаете ли кога? 2006-2008 г., а тогава кой беше на власт – "Тройната коалиция". След това плюсчето изчезва, започваме да си понижаваме кредитния рейтинг, а сега възстановяваме този от 2013 г. (...) Тоест излиза, че Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов. Да, правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата", каза още той.

Има ли полза от "Турски поток"?

Румен Радев говори и за обвиненията на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на газопровода "Турски поток".

"Не трябва да се мотивираме със заплахите на г-н Путин, а с нашия интерес. Нашата амбиция е да останем транзитна страна. Трябва да знаем и друго. Ние българите с нашите пари плащаме руския газ да стигне до Западна Европа. Ние плащаме. Трябва да видим какъв е планът. Не виждам оценката на риска, кога ще си върнем парите. Може би след 15 години? Това е много време. Дотогава ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се да има много диверсификация (на доставките на газ) и да се построи интерконекторът с Гърция", каза президентът.

На този фон Румен Радев отказа да говори за докладите на специалните служби за шпионската заплаха от Русия, но каза следното: "България трябва да защитава своя национален интерес и суверенитет независимо каква е цената".

Държавният глава отново разкритикува сделката със САЩ за покупка на изтребителите Ф-16. Радев каза, че има сключен договор за индустриално сътрудничество със САЩ, но той е скрит. "В него няма реални параметри, Аз съм го чел", каза президентът.

mediapool.bg