Кламер БГ - Новини: Борисов: Радев говори за единение, а се заканва да ометем ГЕРБ

Борисов: Радев говори за единение, а се заканва да ометем ГЕРБ

България

|
Съб, 29 Септ 2018г. 12:20ч.
Борисов: Радев говори за единение, а се заканва да ометем ГЕРБ

Президентът Румен Радев отправи призив за национално единение, а премиерът Бойко Борисов обеща да му козирува с две ръце, ако държавният глава е искрен в намерението си. Борисов обаче се съмнява, заради заканите на Радев да "ометем ГЕРБ".

Президентът излезе с изненадващо официално изявление по БНТ в петък вечерта. Формалният повод беше годишнината от Владайското (Войнишкото) въстание. В речта си обаче Радев не пропусна да направи препратки към липсата на единение в днешни дни. Той посочи, че прави това, защото група общественици са се обърнали към него с инициатива за "национално единение". Най-вероятно Румен Радев визира структурата, водена от историка Георги Марков, зад която някои виждат идея за формиране на президентска партия. Президентът обаче не посочи в речта си как да се постигне "национално единение".

Държавният глава каза, че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Той заяви, че "ожесточението от миналото минира пътя към бъдещето".

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието. Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението", завърши обръщението на Радев.

От Ню Йорк премиерът Бойко Борисов заподозря държавния глава в двоен аршин - един, когато мери делата на правителство, и друг, когато оценява своите. Въпреки това той изрази готовност към намиране на общ език между институциите.

"Не може президентът Радев всеки ден да използва фрази "Ще ометем ГЕРБ", "Всички от ГЕРБ ще ометем". Това са негови думи, не са мои. И всеки ден да напада най-голямата партия, нейните коалиционни партньори. И в един момент излиза и казва: "Единение". Аз нито веднъж не съм казал срещу него, неговата институция или който и да било в България, обидна дума. Точно аз съм ги молил в парламента. Поне по важни теми да имаме единение. Излиза, че той иска да има единение в момента, в който той го направи най-голямото разединение. Какво да коментирам? Нима многократно не съм казвал, че два коня по-добре теглят каруцата? Дайте ми едно негово изказване, в което той яростно да не ни атакува", каза Борисов.

Премиерът дори се зарече, че е готов на абсолютно всякакви компромиси, ако президентът е искрен.

"С две ръце съм за единение. И ако действително е искрен и иска единение, аз съм готов на абсолютно всякакви компромиси, разговори, срещи по тази тема. На този разединен Балкан, на този разединен свят, на тези рискове, повтарям - с две ръце на президента ще му козирувам, като трети във властта, и ще работим заедно, ако е искрен“, каза Борисов.

И допълни: "Но от една страна да иска да омете моята партия, която най-демократично години наред си е спечелила изборите. Когато загубим, ще дойде друг, но сега думата "омитам", "остава ви малко", "ще става еди какво си", не виждам, че е единение на държавен глава. Надявам се и той да си е извел поуките."

mediapool.bg