Кламер БГ - Новини: Президентът призова за избор на смел и независим главен прокурор

Президентът призова за избор на смел и независим главен прокурор

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 16:30ч.
Президентът призова за избор на смел и независим главен прокурор

"От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на неговата работа". Това каза в сряда президентът Румен Радев по време на организираната по негова инициатива кръгла маса за ключовия избор в съдебната власт. Държавният глава специално обърна внимание на нуждата следващият шеф на прокуратурата да е независим.

В дискусията участваха представители на неправителствените организации, като преди това президентът се срещна с най-важните фигури в съдебната власт.

"Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие", каза Румен Радев. Президентът призова за ясни критерии, прозрачна процедура и добра аргументираност на номинациите за следващ главен прокурор.

Държавният глава има значима роля в процедурата. Главният прокурор се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), но Румен Радев може веднъж да откаже издаването на указ за назначаването му. Президентът е длъжен да подпише при повторен избор на същия кандидат от ВСС. Въпреки ролята на президента премиерът Бойко Борисов обвини Радев, че се меси недопустимо в работата на магистратите с организирането на консултациите.

По време на кръглата маса президентът коментира, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид властта на главния прокурор. "Той е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността“, каза Радев.

Президентът говори и за конкретните изисквания, на които трябва да отговаря успешният кандидат - висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, изявена независимост и воля за налагане на законността.

"Важно е как ще бъде оценена изявената независимост на следващия главен прокурор, защото от неговата смелост и гражданска отговорност зависи успеха на неговата бъдеща дейност", каза Радев. Той изрично подчерта, че по време на консултациите се е водил от принципа за разделение на властите.

"Но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението", каза Румен Радев. По думите му целта на консултациите е да насочи общественото внимание към избора и затова е важно мнението на неправителствения сектор.

На фона на тези призиви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев все по-упорито се спряга като претендент за позицията на главен прокурор. Неговото име се обсъжда в политическите среди от месеци, а в сряда той бе "официализиран" като възможен кандидат от специализирания сайт "Параграф 22".

Емил Радев бе поставен на неизбираемата осма позиция в листата на ГЕРБ за евроизборите. И въпреки това той вероятно ще успее да стане евродепутат за втори път заради отказа на Мария Габриел и предстоящия отказ на Лиляна Павлова, предложена за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

По информация на Mediapool в ГЕРБ първоначално са се колебаели дали изобщо да слагат Емил Радев в изборната си листа заради намерението на партията да го лансира за главен прокурор. В крайна сметка се е достигнало до компромисен вариант Емил Радев да влезе в листата, но на по-задна позиция.

Номинации за главен прокурор могат да се правят от група от най-малко трима членове на Прокурорската колегия на ВСС и от правосъдния министър. Данаил Кирилов (ГЕРБ) вече обяви, че няма да издига кандидати. Ако членовете на ВСС заложат на откровен партиен кандидат, какъвто е Емил Радев, това окончателно ще свали маската, че ВСС е независим и реформиран орган.

Подобен прецедент вече има с избора на Константин Пенчев за председател на Върховния административен съд през 2004 година. Преди това той беше депутат от НДСВ.

mediapool.bg