Кламер БГ - Новини: Президентът покани българите в САЩ да се върнат

Президентът покани българите в САЩ да се върнат

България

|
Пон, 23 Септ 2019г. 11:14ч.
Президентът покани българите в САЩ да се върнат

Президентът Румен Радев, който е на посещение в САЩ, се срещна с българи в Ню Йорк и ги призова да се върнат у нас. Държавният глава е заедно с външния министър Екатерина Захариева. Радев е на посещение в САЩ заради участието му в 74-тата Генерална асамблея на ООН.

България се развива, въпросът е с каква скорост, заяви президентът пред около 60 българи на среща в генералното консулство в Ню Йорк, предаде БНР. Той даде за пример други бивши социалистически страни, които са показали по-добри резултати. Радев поздрави българите в САЩ по случай Независимостта на страната ни и подчерта постиженията им в чужбина.

"Това, което вие вършите тук популяризира и издига авторитета на България, повишава инвестиционното доверие към вашата страна. Знам, че много от вас работят и за привличане на още инвестиции към България, издигате и популяризирате българската култура, българското изкуство“, каза държавният глава.

Президентът допълни и че са нужни повече служители на българската държава в САЩ, тъй като броят на сънародниците ни там нараства.

"Служителите на министерството не са се променили от 1980 г., ако се не лъжа, а пък българите зад граница са много повече от тогава. Но това, което се опитваме да направим и правим е, чрез промяна на законодателството и новите технологии да предоставим по-добро обслужване не само след увеличение бройката на хората, защото тези хора се плащат от данъците на хората в България", заяви външният министър Екатерина Захараиева.

Радев ще вземе участие в срещата на върха на ООН. Основен акцент ще бъдат климатичните промени.

mediapool.bg