Кламер БГ - Новини: Президентът обсъдил с посланиците на ЕС санкциите по "Магнитски"

Президентът обсъдил с посланиците на ЕС санкциите по "Магнитски"

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 18:08ч.
Президентът обсъдил с посланиците на ЕС санкциите по "Магнитски"

Президентът обсъдил с посланиците на ЕС санкциите по

Президентът Румен Радев се срещна с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ. Една от обсъдените теми е била за наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани с тях фирми, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Пред посланиците Радев посочил, че от следващия български парламент се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще. Той е подчертал, че служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. В началото на месеца финансовото министерство обяви своеобразен "черен списък" с фирмите и лицата, които заради тримата санкционирани от САЩ също стават нежелани за бизнес от държавата. Оттогава списъкът бе разширен няколко пъти, но той на практика е с пожелателен характер.

Пред дипломатите държавният глава посочил като стъпка в правилната посока решението ЕП да изпрати мисия в България след санкциите от САЩ.

Радев призовал и за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

"Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността", посочил още президентът.

На срещата било коментирано и изразходването на огромни публични средства от бившото правителство чрез т.нар. вътрешно възлагане (in house поръчки), а не с обществени поръчки.

Служебният кабинет доказал, че може

"Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях", казал Радев на работната среща.

Освен политическата ситуация в страната и борбата с корупцията, сред темите на разговор с посланиците очаквано била и европейската интеграция на Северна Македония.

"България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО", казал Радев.

Той оценил високо позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Северна Македония и възстановяването на диалога на най-високо равнище. Радев изразил надежда този диалог да води към "конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка".

Радев обсъдил с посланиците и предстоящото домакинство на България на инициативата "Три морета", което ще е в началото на юли – непосредствено преди предсрочните избори. Според него утвърждаването ѝ като платформа за икономическо и инвестиционно партньорство е важно не само за страните от Източна Европа, а и за постигането на реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

Президентът откроил "приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като гост на форума".

mediapool.bg