Кламер БГ - Новини: С прокурорите зад гърба, Гешев се закани да се оплаче в Европа от президента (видео)

С прокурорите зад гърба, Гешев се закани да се оплаче в Европа от президента (видео)

България

|
Пет, 10 Юли 2020г. 16:08ч.
С прокурорите зад гърба, Гешев се закани да се оплаче в Европа от президента (видео)

Главният прокурор Иван Гешев предприе нещо невиждано досега – изкара под строй всички шефове в прокуратурата и следствието, докато чете позиция срещу президента Румен Радев. Шефът на държавното обвинение обяви, че прокуратурата е подложена на безпрецедентна политическа атака от държавния глава и се закани, че ще сигнализира ЕК, Европейския парламент и чуждестранните посолства заради опитите на Радев за "натиска и опитите за унищожаване на независимостта на прокуратурата".

Освен това Гешев на няколко пъти намекна, че прокуратурата вероятно ще разследва Радев. Преди това обаче трябвало да излезе решението на Конституционния съд, който, пак по искане на главния прокурор, трябва да разтълкува докъде се простира президентският имунитет и може ли държавният глава да бъде проверяван докато е на поста си.

Президентът вече не е обединител на нацията, намекна Гешев. Според него Радев се е превърнал в "обикновен български политик от прехода", когато в четвъртък е слязъл при протестиращите в негова подкрепа хора пред президентството. Гешев попита Радев "светлина ли иска или тъмнина в президентството".

Прокуратурата е подложена на натиск, защото работи срещу олигарси и корумпирани политици, обяви още Гешев. Той заяви, че прокурорите нямали притеснения от никого, независимо дали се казва Борисов, Пеевски, Доган, Радев или е дребен чиновник в президентската администрация.

"Ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на нашите деца. Няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици", обяви Гешев. Той допълни, че прокуратурата била друга и времето на двойните стандарти е отминало.

Часове преди това Гешев за пореден път отбеляза, че "единственият недосегаем човек в България е българският президент, защото той е единственият човек, докато не се произнесе Конституционният съд, който не може да бъде разследван и по отношение на него не може да бъде извършвано нищо".

Коментарът му бе по повод акцията на държавното обвинение в четвъртък, при която бяха задържани секретарят на президента Пламен Узунов и съветникът му Илия Милушев. След арестите последва протест в защита на президента.

Според Гешев не може да се говори за опит за преврат, защото нито един от двамата няма имунитет срещу разследване. С такъв се ползва само Радев, но и това е под въпрос. Главният прокурор обясни, че прокуратурата ще се съобрази с решението на КС.

Делото пред конституционните съдии е по искане на Гешев. То съвпадна с публикуването на СРС-та, в които се чува гласът на Радев преди няколко месеца. Пред КС Гешев настоява, че президентският имунитет не пази държавния глава от проверка. Разследването обаче трябва да бъде спряно, докато не изтече мандатът му.

"Ако променят Конституцията, че служителите на президентството имат имунитет или сградата има имунитет, естествено, тогава няма да провеждаме никакви действия. До тогава ще действаме по еднакъв начин – както в МОСВ", обясни Гешев.

Нещо се е объркал

На протеста в четвъртък Радев слезе при събралите се хора и обяви, че трябва да се прогони мафията от прокуратурата, защото държавното обвинение се използва от мутрите.

"Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката", допълни Гешев.

И коментира, че според него държавният глава се "катери върху гърба на прокуратурата, за да постигне някои елементарни, дребни политически успехи преди предстоящите избори".

Гешев даде интервю за Нова телевизия, в което обясни, че прокуратурата се съобразявала само с доказателствата, а не с политиците.

Главният прокурор подчерта, че няма проблем разследващите да се прехвърлят и на "Дондуков" 1, т.е. в Министерския съвет, ако имат данни за извършено престъпление.

Според Гешев няма как акцията в президентството да е отговор на тезата на президента, че депутатът Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган не бива да бъдат охранявани от НСО.

Главният прокурор обясни, че разрешенията за претърсванията са дадени от съд дни по-рано, а и прокуратурата не можела да се организира толкова бързо. Според него обратните твърдения са "откровени лъжи, манипулации и хибридни атаки".

Гешев обясни, че няма за какво да подава оставка и определи действията на Радев като "тъжни".

"Той се присъедини към редиците на атакуващите прокуратурата, поведени от Иван Костов", каза главният прокурор.

Обвинения

Президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов вече е с повдигнато обвинение, съобщи адвокатът му Емилия Недева, цитирана от БНР.

Преди ден Узунов бе арестуван след безпрецедентна показна акция в президентството. В последните дни той бе разпитван и проверяван във връзка с делото за търговия с влияние, образувано заради неговата комуникация с обвиняемия по делото за незаконни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков, който също бе задържан в четвъртък.

Президентският съветник Илия Милушев също бе арестуван преди ден по разследване за разгласяване на държавна тайна, което е започнало от разузнаването. В момента Милушев е във Военноокръжната прокуратура в София.

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение, каза адвокатът му Атанаска Каракашева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че в искането за отнемане на допуска до класифицирана информация било записано, че това става заради дейност против националната сигурност и ненадеждност, заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето.

Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.

Акцията в президентството дойде часове след като президентът Румен Радев призова прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

Очаквайте подробности

mediapool.bg