Кламер БГ - Новини: Радев пред Путин: Русия има място в АЕЦ "Белене", кабинетът да преговаря за по-ниска цена на газа

Радев пред Путин: Русия има място в АЕЦ "Белене", кабинетът да преговаря за по-ниска цена на газа

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 18:29ч.
Радев пред Путин: Русия има място в АЕЦ "Белене", кабинетът да преговаря за по-ниска цена на газа

"България вече придоби два руски реактора и това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор", каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Санкт Петербург.

"В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", допълни Радев.

Преди ден той даде интервю за ТАСС, в което обяви, че проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен, "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор бе обявена официално на 22 май

и в следващите 90 дни желаещите да изградят втората атомна централа могат да го заявят.

"Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента", коментира Радев след срещата.

По думите му Русия има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност.

"Това е минимумът на тяхното участие", допълни той.

Руският президент Владимир Путин посочи от своя страна, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.

Правителството да преговаря за по-ниска цена на руския газ

Радев каза, че е време "българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България".

Той посочи, че има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа по отношение на цени, доставчици, възможности за диверсификация.

Президентът припомни, че България вече има договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия. По думите му има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на "Газпром".

"Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване", отбеляза Радев.

"Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност", добави той.

"Можехме да постигнем повече"

Путин отбеляза, че през първото тримесечие на 2019 г. растежът на стокообмена е достигнал 2.8%.

"Като цяло можехме да постигнем много повече като цифри. Но това, което радва е, че сега се активизираха отношенията на ниво правителства, парламенти. Отново започва да работи по същество междуправителствената комисия. Всичко това дава основание да се смята, че ние използваме неизползваните до момента възможности за активизирането на нашите отношение във всички направления“, каза руският президент.

България ще продължи да поддържа старата съветска техника

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и Русия "има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника".

"А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента", коментира Радев.

Въпреки че е член на НАТО от години, България продължава да разчита предимно на старата съветска техника и всяка година налива в стотици милиони левове.

"България е член на ЕС и НАТО, но ... "

Радев коментира, че България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация.

"Нашата втора среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки", посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

Българският президент отбеляза добрите отношения на ниво правителство и на ниво парламенти на двете страни и посочи добрите отношения в областта на културата, науката образованието, туризма.

През май миналата година Румен Радев се срещна с Путин в Сочи, а няколко дни след това среща с руския президент имаше и премиерът Бойко Борисов.

Сега Радев участва в Петербургският международен икономически форум, който се провежда всяка година под патронажа на руския президент Владимир Путин. В последните години от българска страна във форума е присъствала енергийният министър Теменужка Петкова.

В българската делегация през тази година участват вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Президентът е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Във форума тази година участват китайският президент Си Дзинпин, премиерите на Армения Никол Пашинян и на Словакия Петер Пелегрини, както и вицепремиерите на Беларус, Белгия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Люксембург, Монголия, Сърбия и Узбекистан.

mediapool.bg