Кламер БГ - Новини: Президент и правителство се разбраха за новия шеф на НСО, чака ги военното разузнаване

Президент и правителство се разбраха за новия шеф на НСО, чака ги военното разузнаване

България

|
Пет, 20 Септ 2019г. 16:39ч.
Президент и правителство се разбраха за новия шеф на НСО, чака ги военното разузнаване

Полковник Красимир Станчев ще бъде повишен в генерал и ще оглави Националната служба за охрана (НСО). Президентът Румен Радев подписа в петък указа за назначението.

Досега Красимир Станчев бе зам.-шеф на службата и е отговарял за международната й дейност. В миналото е бил в екипа, охраняващ бившия премиер и сегашен председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според неофициална информация Красимир Станчев е предложение на президентството. Според устройствения закон на службата шефът й се назначава от държавния глава, но се съгласува с правителството.

Красимир Станчев ще замени на поста Данчо Дяков, който изненадващо се оттегли по лични причини. Дяков бе шеф на военната полиция, а после съветник на Радев.

Според официалната информация той е напуснал, заради добро предложение за нова работа. Премиерът Бойко Борисов обаче разясни, че е "изритан" заради "скандали в президентската институция".

Президентът и правителството ще трябва да съгласуват в близко време още едно назначение в специалните служби - на новия директор на военното разузнаване.

Преди два месеца шефът на службата Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от поста, след като бе обвинен заедно с предшественика му на поста Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

После парламентът промени Закона за военното разузнаване и разреши службата да се оглавява и от цивилен, въпреки че Радев наложи вето и обяви, че държи шефът на службата да е с пагони.

mediapool.bg