Кламер БГ - Новини: Ученици ще наваксват през ваканцията с пропуснатите заради коронавируса уроци

Ученици ще наваксват през ваканцията с пропуснатите заради коронавируса уроци

България

|
Четв, 21 Май 2020г. 17:35ч.
Ученици ще наваксват през ваканцията с пропуснатите заради коронавируса уроци

От 1 юни част от учениците от I до III клас ще се върнат в училище, за да наваксат с пропуснатото по време на дистанционното обучение. Става въпрос за децата, които не са участвали ефективно в електронното образование. Освен тях в клас ще се върнат и тези, които са получили слаби годишни оценки по отделни предмети.

Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък. Той беше изслушан от депутатите от парламентарната образователна комисия

Според него ще се търси възможност повечето часове през ваканцията да се провеждат навън. Училищата щели да поръчват и шатри, които да играят ролята на класни стаи на открито.

През ваканцията ще се организират дейности по интереси и дейности за преодоляване на изоставането. Целта е децата да не се трупат пропуски в образованието, които са и предпоставка за продължаване на изоставането и дори отпадане от училище.

Учениците от първите класове завършват годината на 31 май. По принцип за изостаналите с материала и в други години се организират допълнителни часове през юни и юли, припомни Вълчев.

Сега допълнителното обучение ще е частично присъствено и "това ще бъде своеобразна форма на диференцирано отучване, защото нямаме нужда всички ученици да отучват, но в същото време - не трябва да се натрупват дефицити и не трябва голям брой деца да останат в същия клас". Вълчев коментира, че част от децата, които ще се наложи да отучват през ваканцията, не са учили дистанционно, тъй като не са имали възможност.

Според данни на образователното министерство около 10 на сто от учениците не са имали възможност да се обучават електронно след затварянето на училищата заради коронавируса. Причините са или липса на електронни устройства, или липса на интернет. В последните месеци образователното министерство организира изграждането на интернет мрежи в ромски квартали, където основно има проблем с достъпа до електронните класни стаи. Осигуряването на устройства за децата, които нямат такива, обаче се оказа по-трудно.

Вълчев обясни още в четвъртък, че бъдещите грипни ваканции вече няма да са почивка за ученици и учители. Времето, в което училищата не работят заради епидемия, ще се използва за дистанционно обучение. За целта ще бъде променена нормативната база.

Все повече ученици и студенти ще използват електронни платформи и ресурси като средство за учене, обясни Вълчев.

"Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията и на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите, но то си има и своите трудности и дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. В следващите години, десетилетия, системите на образованието ще продължат обучителния процес в традиционната класна стая", смята образователният министър.

Той добави, че ще се създават повече електронни образователни ресурси, а за всички училища, ученици и преподаватели ще има единна платформа за дистанционно обучение.

mediapool.bg