Кламер БГ - Новини: Председателят на БХК: Становището ни не е изиграло роля за освобождаването на Полфрийман

Председателят на БХК: Становището ни не е изиграло роля за освобождаването на Полфрийман

България

|
Нед, 06 Окт 2019г. 19:20ч.
Председателят на БХК: Становището ни не е изиграло роля за освобождаването на Полфрийман

Писмото на Българския хелзинкски комитет (БХК) не изиграло роля за предсрочното освобождаване на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман. Твърденията за обратното са „пълни глупости“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев пред бТВ.

Връзките на част от съдиите по делото с БХК бяха и един от аргументите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на австралиеца. "Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията докладчик с Българския хелзинкски комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани от БХК, а съдия Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г.", пише в искането си главният прокурор.

Кънев за пореден път обясни, че е дал становище по делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман в лично качество, а не като председател на неправителствената организация. То е засягало дейността на австралиеца по времето на престоя му в затвора. Организацията изпращала много такива писма, касаещи различни хора. Становищата за осъдени хора били стотици страници и били и за хора, излежаващи присъди в чужбина.

Кънев заяви, че решението на съда за предсрочното освобождаване на Полфрийман е взето на базата на много други доказателства като становища от затвора. Той добави, че организацията не защитава престъпници, а спазването на човешките им права, докато са в затвора.

Междувременно по Нова телевизия бившият правосъден министър и вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че ако е била на мястото на председателя на съдебния състав по делото за предсрочно освобождаване на австралиеца, а и на целия съдебен състав, би си направила отвод.

"По принцип няма проблем да се получават становища от неправителствени организации, но въпрос за съдията е как ги взима и съобразява", коментира Попова и допълни, че лично тя би си направила отвод, ако е била на мястото на председателствалия състава Калин Калпакчиев.

Попова каза още, че не приема прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии по начин, който е недостоен и обиден. Но в същото време отбеляза, че при предсрочно освобождаване се взима предвид дали има корекционен процес на затворника.

"Как се случва това, как съдиите изследват дали има поправяне, когато не приемат становище на затворническата администрация, която е 24 часа с този затворник? А също и мнението на прокурора, което съвпада с това на администрацията", заяви Маргарита Попова. И допълни, че при това положение е "естество не само родителите да са тревожни, гневни и да протестират".

В понеделник, 7 октомври, Върховният касационен съд ще разгледа сигнала на главния прокурор за решението по делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. По същото време от ВМРО организират протест пред Съдебната палата. В последните дни различни представители на съдебната система осъдиха обществения и политически натиск върху съда по случая.

mediapool.bg