Кламер БГ - Новини: Предизборно ВМРО предлага затвор за политици, които клеветят опоненти

Предизборно ВМРО предлага затвор за политици, които клеветят опоненти

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 12:01ч.
Предизборно ВМРО предлага затвор за политици, които клеветят опоненти

Депутатите от ВМРО внесоха промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат затвор до 4 години и глоба от 10 до 15 хиляди лева за политици, които клеветят или обиждат свои опоненти.

ВМРО предлага тези наказания да важат за народени представители, министри, вицепремиери, евродепутати, еврокомисари, както и за председатели и зам.-председатели на партии. Предложението им идва малко повече от две седмици преди евроизборите.

"Искаме да направим една законодателна инициатива заради духа, в който се развива тази предизборна кампания. В последните години все по-често сме свидетели на едно недопустимо поведение на политици, които страдайки от липса на идеи, постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи за опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен кален терен, в който съревнованието е кой е по-кален", каза зам.-председателя на каракачановата партия Искрен Веселинов .

По думите му именно това била и причината за внасянето на поправките, които щели да покажат на политиците, че трябва да "говорят истината особено за своите опоненти".

Според Веселинов в момента "редовите граждани на теория поне са наказуеми за делата, които вършат, докато политиците за обидите и клеветите, чрез които искат да управляват държавата, не носят отговорност".

Поправките не предлагат квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване за тези случаи на престъпленията обида и клевета да се прехвърля към държавното обвинение. Това задължение ще продължи да тежи на лицето, което твърди, че е пострадало.

mediapool.bg