Кламер БГ - Новини: Предизборните идеи за парите на софиянци и дигиталното бъдеще на София

Предизборните идеи за парите на софиянци и дигиталното бъдеще на София

България

|
Четв, 17 Окт 2019г. 19:06ч.
Предизборните идеи за парите на софиянци и дигиталното бъдеще на София

Над 1.7 млрд лева. Толкова е годишният бюджет на Столичната община, която е най-богатата в България. Сумата се управлява от кмета, а параметрите на бюджета се одобряват от общинския съвет. И въпреки че битката за София е и битка за едни поне 1.7 млрд. лева, темата за парите на София и софиянци не е от най-разискваните в предизборната кампания.

В програмите на основните кандидати за кмет на столицата (тези, които имат програми) политиката по общинските данъци и такси не е основна тема (темата е по-подробно развита в програмата на "Демократична България"). В същото време основната част от обещанията им са свързани с това за какво може да се похарчат парите, но детайли от къде ще дойдат липсват. Отговорът обикновено е от еврофондовете или с по-добро управление на общинските финанси.

В поредица публикации Mediapool сравнява програмите на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС), Мая Манолова (независим кандидат, подкрепен от БСП и други леви и десни формации), Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"). Кандидатите на ВМРО Ангел Джамбазки и на "Атака" Волен Сидеров към момента нямат публикувани програми, които да бъдат сравнени с платформите на опонентите им.

Колаж: Mediapool

В платформата си настоящият кмет Йорданка Фандъкова не дава заявки за промени в областта на общинските финанси. Засягат се само темите за по-сериозен контрол при ремонтите и големите инфраструктурни проекти. Опонентите ѝ обещават промени с по-голям размах - преструктуриране на общински фирми, прозрачност при обществени поръчки, конкурси, концесии, промени в структурата на администрацията. Повишаването на данъци и такси не фигурира в нито една от обявените програми.

Всички обещават да улеснят живота на гражданите и взаимодействието им с администрацията като направят София дигитален град.

Прозрачност

Настоящият кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова обещава да спази законовото изискване (което междувременно беше променено от парламента) всички обществени поръчки на общината да бъдат електронни от 1 ноември тази година. От години местната администрация поддържа регистър на този вид търгове (отново изискван по закон), в който могат да се видят всички документи за поръчките - технически спецификации, изисквания към кандидатите, проектодоговори, протоколи от разглеждането на офертите, договорите с избраните изпълнители.

Обществените поръчки обаче са един от поводите за атака срещу настоящата власт в София. Независимият кандидат, подкрепен от БСП, Мая Манолова неколкоратно вече дава за пример проблемни обществени поръчки, обявени от администрацията на Фандъкова. В програмата ѝ е записано, че дискриминационните и нагласени условия, както и съмненията за корупция при процедурите, са основни проблеми на досегашното управление на общината.

Манолова обещава да направи "независим антикорупционен одит на Столична община, на общинските дружества и предприятия по отношение на структура, натоварване, начин на работа и резултати". На базата на доклада ще се "предприемат необходимите законови действия за търсене на отговорност".

Бившият омбудсман смята също да въведе "електронни търгове, базирани на блокчейн технология, с електронно подаване и обработка на документи за кандидатстване в обществени поръчки и при липса на връзка между участниците и възлагащия орган". Смята да ограничи обществените поръчки на инженеринг, при които работният проект се прави от избрания изпълнител, а не е предварително обсъден с обществеността и зададен на строителя от общината.

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" - проектът, заради който всички обещават контрол, санкции и дори законодателни промени. Сн. Mediapool

Ще има и регистър на всички договори на общината, нейните структури и предприятия. Манолова обещава също да има електронна система за проследяване на разходването на бюджета на общината в реално време.

Такава прозрачност е включена и в програмата на Борислав Игнатов. В нея е записано, че ще има регистър за всички разходи над 5000 лева, направени от общинската администрация и фирми. В него ще се вижда каква сума се плаща, на кого, за какъв обем работа. "Това ще осигури повече прозрачност и ще намали злоупотребите с общинския бюджет", пише в програмата.

В платформата на Игнатов е заложено още всички търговски дружества да използват електронната система за обществени поръчки.

Борис Бонев смята да предлага законодателни промени, които да позволят създаването на черен списък с фирми, които да не бъдат допускани до обществени поръчки. В него ще влизат дружества, които не са изпълнили качествено възложени преди това дейности от общината. Всъщност досегашният кмет Йорданка Фандъкова от години говори за такова ограничение за участие в търгове, но не го въвежда заради законовите ограничения.

Контрол

Обещания за по-строг контрол на ремонтите с общински средства дава настоящият кмет. Фандъкова определя като грешка на управлението си организацията при ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите пространства. Тя обещава законодателни промени, с които проектанти, надзорни и строителни фирми да носят и професионална отговорност при некачествена работа, както и да отговарят финансово чрез застраховка "професионална отговорност". Освен това смята да задържа финансовите гаранции, които се изискват от изпълнителите, за целия срок на гаранционния срок на обектите. В момента половината от гаранцията се освобождава след приключването на ремонта.

Игнатов заявява, че ще завиши сумата на тези финансови гаранции (обикновено са процент от стойността на поръчката - б.а.), както и ще въведе възможност за по-лесно прекратяване на договорите на всеки етап от изпълнението, "когато има констатирани сериозни разминавания в качеството и сроковете по отделните дейности". Това пък щяло да даде възможност изпълнителите да се отстраняват от следващи обществени поръчки.

Ремонтът на няколко градинки в центъра също приключи с констатации за некачествено изпълнение и глоби за строителя. Сн. Mediapool

Манолова разчита на контрол от гражданите, които ще получават повече информация за отделните общински дейности.

Борис Бонев обещава инвеститорският и строителен надзор да е изцяло в общински ръце, както и да налага максимални санкции на всеки етап от строителството, за да дисциплинира фирмите, които работят с общината. Както и търгове, които да позволяват участие на по-малки фирми, но при по-строг контрол, за да се спре с "ремонта на ремонта".

Без вдигане на данъците (почти)

И Фандъкова, и Манолова, и Игнатов казват, че няма да вдигат данъците и таксите, които се плащат от гражданите и фирмите в София. Борис Бонев заявява, че смята да повиши данъка за коли с голяма мощност и ниска екологичност. Манолова и Игнатов завяват, че ще променят начина на изчисляване на такса смет и тя ще зависи от изхвърлените отпадъци. Бонев и Игнатов анонсират промени в таксата за ползване на тротоари и други публични пространства.

Според Йорданка Фандъкова средствата за новите инвестиции, заложени в програмата ѝ, могат да се осигурят с привличане на пари от еврофондовете, както и с публично-частно партньорство.

Манолова, Игнатов и Бонев смятат, че в бюджета на общината има резерви и с по-добро разпределение и намаляване на корупцията, в него могат да се намерят средства за всичко.

Според Манолова и Игнатов е нужно подобряване на събираемостта на местните данъци и такси, както и да се оптимизират данъчните служби на местната администрация. Инвестиционните проекти, включително и на общинските фирми, ще се планират от "единен център" и ще има списък от резервни проекти, позволяващи постигане по-голяма ефективност на инвестиционните разходи и по-добро насочване по райони, с оглед на равното им третиране.

В програмата на кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов е записано, че някои данъци като този за придобиване на имущество, дори могат да бъдат намалени за сметка на подобряването на събираемостта. "Това ще се постигне чрез свързване на системите между ведомствата и електронизацията, така че общинската администрация да има навременна и точна информация за длъжниците". Програмата му предвижда по-добра електронна система за администриране на данъците, в която да се виждат всички видове задължения. Ще се създаде специален център, който да отговаря за просрочените вземания. Длъжниците ще получават напомняния по телефона и по други канали за това, че дължат пари. Ще им се изпращат нотариални покани за плащане, ще се завеждат изпълнителни дела срещу по-големите длъжници.

Повечето кандидати за кмет на София нямат намерение да променят данъците. Включително и тези за замърсяващаите автомобили. Обещание за драстичното им поскъпване имат от "Спаси София". Сн. БГНЕС

Борис Бонев предлага таксите за т. нар. тротоарно право да бъдат увеличени и да растат прогресивно в зависимост от площта на наеманото публично пространство. Целта е да се стимулира малкият бизнес и да се събират повече средства от едрия, който генерира и по-големи обороти. Бонев предлага да се повишат и таксите за издаване на разрешителни за строеж. Ще се правят опити за прокарването на исканата от години законова промяна, която да позволява част от приходите от данъка върху доходите да се връща при местната власт.

Децентрализация, граждански бюджет и други идеи

Йорданка Фандъкова обещава планирането на ремонтите да бъде обвързано със сигналите на хората, както и да има обратна връзка с гражданите за предстоящи ремонти. "За тази цел създаваме мобилно приложение за сигнали и информация", пише в програмата ѝ, в която няма идеи за промяна на данъчната или финансова политика на общината.

Опонентите на Фандъкова предлагат да има по-голяма финансова независимост за районните администрации, но отново под контрола на гражданите.

Според Манолова всеки район трябва да има бюджет, който да е правопропорционален на броя на хората, които живеят в него. Решенията за какви проекти да се изразходват парите трябва да се взимат заедно с гражданите, които да правят онлайн предложения и да гласуват какво да се финансира.

Според плана на "Демократична България" и Борислав Игнатов дял от приходите от данъка върху недвижимите имоти и върху колите трябва да се връщат в районите, съобразно дела им в общите постъпления по тези пера. Районните кметове и хората от района ще решават за какво да се харчат парите, а това ще става с обществени обсъждания на проектите.

Подобен механизъм е записан и в програмата на Борис Бонев - гражданите да номинират и в крайна сметка да избират с гласуване проектите, които да се осъществяват. Така ще може да се предлагат и осъществяват конкретни проекти за тротоари, пешеходни пътеки, спирки, пейки и градска мебел, детски и спортни площадки, алеи, осветление и др. От "Спаси София" предлагат, за да се оптимизира администрацията, да се намали броят на районите на Столична община от 24 на 9.

Преструктуриране на общинските фирми

Одит на общинските фирми, избор на ръководни органи чрез конкурс, по-голям контрол и преструктуриране обещават опозиционните кандидати - Манолова, Игнатов и Бонев.

Според Манолова общинските предприятия и търговски дружества трябва да бъдат преструктурирани така, че да работят в полза на общината и гражданите, без да се посочва точно как ще стане това.

От "Демократична България" казват, че ще начертаят по-подробни планове, след като се запознаят с истинското състояние на дружествата, собственост на общината. Смятат обаче, че е нужно окрупняване на дружествата от градския транспорт, преструктуриране на "Топлофикация - София". Дял от "Софийски имоти" пък можело да бъде пуснат на борсата, за да се засили контролът върху дружеството, което ще трябва да се отчита и на външните инвеститори.

"Топлофикация - София" и нейните задължения са предизвикателство за следващия кмет. Сн. БГНЕС

Бонев иска сливане на петте общински фирми, управляващи пазарите. Предлага и постепенно общинското дружество "Чистота Искър" да поеме чистенето в целия град.

Община в телефона

Персонална електронна идентификация, мобилни приложения, общински услуги на клик разстояние. Такова е светлото дигитално бъдеще на София според четиримата кандидати за кмет. Дигитализацията е посочена от всички като приоритет. Йорданка Фандъкова обещава да назначи специален зам.-кмет, който да направи трансформацията от хартия към цифрови документи.

Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев смятат да използват дигитализацията и за улесняване на пряката връзка с гражданите.

Дигиталната община е приоритет и за четиримата кандидати за кметския пост.

Фандъкова обещава да бъдат пуснати нови електронни услуги, а подаването на документи за различни програми на общината да става и онлайн. Отделно се правело и приложение само за комуникация на бизнеса с общината. Друго приложение ще показва в реално време качеството на въздуха от бъдещите общински станции, които да следят за замърсяването. Трето пък ще дава възможност да се купуват билети и карти за градския транспорт.

Според опонентите на настоящия кмет трябва промяна и при обществените обсъждания, които сега се правят проформа, а предложенията на гражданите не се приемат. Манолова обещава да прави местни референдуми и да пита гражданите за почти всичко.

Игнатов обещава чрез Sofia ID освен достъп до услуги, информация, улесняване на подаването на различни документи, гражданите да могат да получават и информация за ремонти, обществени обсъждания, задания за различни проекти. Те ще могат да дават мнението си по въпросите, които ги касаят, онлайн.

Една от електронните услуги на общината - възможност за пътуване с електронна карта за градски транспорт, се оказа зле разработена и с възможност за измами и пътуване гратис.

Бонев ще създава приложение на Столичната община, обединяващо всички цифрови услуги, предлагани от нея. С него ще може да се събира информация за поведението на гражданите и да им се предоставя информация, която да улеснява живота им. Освен това от "Спаси София" обещават да свържат дигиталната София с останалите институции, за да не носят родителите бележки и удостоверения при записване на децата си в градина или училище, или при започването на всяка нова учебна година, както и за да не се изискват документи за издаване на карти за градския транспорт с преференции.

mediapool.bg