Кламер БГ - Новини: Преговорите със Северна Македония зациклиха около апостол Павел и Гоце Делчев

Преговорите със Северна Македония зациклиха около апостол Павел и Гоце Делчев

България

|
Пет, 12 Апр 2019г. 15:38ч.
Преговорите със Северна Македония зациклиха около апостол Павел и Гоце Делчев

Преговорите със Северна Македония за изчистване на спорните въпроси в история не са постигнали напредък на последното заседание на общата комисия, което се проведе по-рано тази седмица в София.

Председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров съобщи, че не е постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев и трактовки в македонските учебници, според които идването на апостол Павел в Солун е поставило началото на македонска християнска църква.

"Оказа се, че дори античността създава някои проблеми при достигането на бързи решения за това как да бъдат променени онези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна", каза Димитров, цитиран от БНР.

София е изказала възражения и за липсата на прецизност при употребата на исторически географски карти в македонските учебници.

По думите на Ангел Димитров липсата на съгласие не се случва за пръв път в рамките на преговорите в този формат.

Пробивът "Цар Самуил"

"Надявам, че на следващата среща ще се стигне до решение подобно на това, което направихме за цар Самуил. Искрено се надявам, че на следващата среща ще завършим с античното време, но ще направим солидна крачка напред в постигането на обща позиция около бележките с интерпретацията на средновековието“, добави проф. Димитров, цитиран от БГНЕС.

Професор Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, каза, че въпросът за Гоце Делчев е "чувствителна тема за една важна личност“.

"Ние дискутирахме за Гоце Делчев днес и смятаме, че трябва да се продължи разговорът за Гоце Делчев като за една личност, която заедно ще честваме“, каза проф. Георгиев.

Той съобщи, че македонската страна ще подготви свой текст, който ще предложи на срещата през юни.

Комисията бе формира съгласно Договора за добросъседство между двете страни, който България постави като условие, за да подкрепи евроатлантическата перспектива на Македония.

На официално ниво правителството на Зоран Заев демонстрира периодично воля да бъдат изчистени спорните моменти, но преговорите изискват време.

Очаква се най-чувствителният момент да са разговорите за периода на Втората световна война.

През февруари тази година Ангел Димитров каза, че Скопие се е съгласило, че цар Самуил е български владетел.

Захариева: Политиците се оказаха по смели от историците

На този фон в петък външната министърка Екатерина Захариева коментира, че "на Балканите политиците се оказаха по-смели от историците".

"Сега е време да променим и учебниците, защото трябва да казваме истината на младите хора, а не да пренебрегваме общата си история и да ги учим на национализъм", каза Захариева във Варшава на срещата на външните министри от Берлинския процес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Форумът има за цел да подготви Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани през юли в Познан, като министрите обсъдиха и двустранните въпроси в региона в честен и откровен разговор.

"Всички на Балканите сме много емоционални хора и така беше по време на преговорите за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, но накрая постигнахме положителни резултати. Крайъгълният камък в двустранните ни отношения е общата история. Една трета от българите всъщност имат корени от географската област Македония и във всяко семейство има поне един прародител, който е пролял кръвта си за Освобождението на Македония”, посочи Захариева.

Отношенията между двете страни, позакрепени около договора, обаче не се развиват напълно безоблачно. В края на миналата година вицепремиерът и военен министър заплаши, че ще се опита да блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език, и ако Македония не признае общата история до 1944 година.

mediapool.bg