Кламер БГ - Новини: Преврат срещу държавата: Виновният баща, невинният син и Иванчева

Преврат срещу държавата: Виновният баща, невинният син и Иванчева

България

|
Ср, 11 Септ 2019г. 18:55ч.
Преврат срещу държавата: Виновният баща, невинният син и Иванчева

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчев е била част от заговор за преврат срещу правителството и проваляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това се твърди в сигнал до прокуратурата, внесен от русенеца Йордан Бонев, син на известния кримигерой Венцислав Ангелов-Чикагото. Бонев подаде сигнала срещу баща си и бившата кметица в сряда сутринта, след като предишната вечер изпрати материали до някои медии. Те бяха транслирани безкритично, както се случва с всички твърдения, защитаващи тезите на управляващите.

Йордан Бонев (с шапката) и Бисер Миланов-Петното на протест през 2014 г.

Записи, чатове и протести

В материалите, качени от Бонев и в интернет, се съдържат видеозапис на Иванчева, записи на разговори с нея, както и диалози между него и баща му. Освен това има и скрийншотове от разговори в месинджър и вайбър. Бонев, който вече се титулува журналист, защото поддържа фейсбук-страницата "Истинските новини", твърди, че те са автентични и в тях Иванчева обсъжда как банкерът Цветан Василев и бизнесменът Иво Прокопиев организират и плащат за протестите срещу Гешев.

Във видеозаписа, правен в жилището на Иванчева на 2 август, тя и Бонев говорят за протеста срещу кандидатурата на Гешев на 12 септември в София. Мъжът задава целенасочени въпроси какво ще се прави. Осъдената на първа инстанция за корупция Иванчева му отговаря, че важното е да се свали Гешев. Бонев обяснява, че му важно да знае подробности, за да каже на хората, които ще организира, какво правят на протеста.

"Да, трябва да са наясно за какво са там, за да не стане като с циганите: Вие за какво сте тука, а те... Това, което знам и което съм се разбрала е, че по принцип е да бутаме системата. Но основно е да се махне Гешев", казва Иванчева. Бонев добавя: "В смисъл падане на Гешев, на кабинета?". Иванчева се съгласява, но продължава да твърди, че искането Гешев да се оттегли е най-важното.

Аз съм малко тъпо парче

В същото видео Бонев насочва разговора и към т.нар. гражданска кандидатура за главен прокурор - на следователя Бойко Атанасов. В негова подкрепа бяха събирани подписи от сдружението "Боец", но правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да го номинира.

"Бойко Атанасов пое ли ангажимент да ви махне поне обвиненията", пита Бонев.

"Нашите ли? Не, аз не съм се пазарила, аз не правя сделки, аз съм малко тъпо парче. Малко съм идеалист, малко съм ку-ку", отвръща Иванчева.

Във въпросното видео няма и дума за плащане за протести, нито пък за насилствена смяна на властта. Според Бонев обаче такива планове са кроили баща му и Иванчева. Той е пуснал скрийншотове от разговори, в които вече е намесена цялата палитра от герои, посочвани от медиите на депутата Делян Пеевски като върли душмани на държавата. Тук са Цветан Василев, Иво Прокопиев, председателят на "Боец" Георги Георгиев. В тези разговори Иванчева уж обещава, че за протестите ще има 400 хил. лв., а 10% от тях ще отидат при Чикагото.

Дни преди да подаде сигнал срещу нея Бонев се е снимал с Иванчев и е споделил кадъра в собствената си страница в социалната мрежа.

Случайно разбрах

Активният гражданин и самопровъзгласил се журналист Бонев твърди, че съвсем неволно е разбрал в каква схема е попаднал. Първоначално смятал, че идва в София, за да се бори за справедлива кауза и промяна в съдебната система.

"И изведнъж попадам на едни тайни чатове между Десислава Иванчева и Венцислав Ангелов-Чикагото, в които се говори за финансиране на протести, за радикализация на протеста. Съдбата ме постави в ситуация, в която аз да се намирам в мафията. Не мога да участвам в престъпление, което Иванчева, Василев, Прокопиев, подсъдимите криминални контингенти, целят да свалят държавата и да премахнат прокуратурата и абсолютна дестабилизация", декларира Бонев.

Притеснени сме

Дали прокуратурата ще се задейства по сигнала на Бонев не е ясно, но тезата за готвен "преврат" бе почти официализирана от вътрешния министър Младен Маринов в сряда. В парламента той заяви, че МВР има информация за готвена радикализация за протеста на 12 септември.

"Притеснени сме от това, което чуваме за протестите – че може да възникнат нарушения на обществения ред. Имаме множество сигнали, наблюдаваме обстановката", заяви той.

Фалшив профил

Фейсбук-профилът, от който Бонев твърди, че е водена комуникацията с Иванчева, е фалшив. Това заяви бившата кметица в отворено писмо до медиите. Тя подчертава, че в нейния личен профил името й е изписано с двойно С, а на скрийшота, че се вижда, че е само едно. Във фейсбук-страницата "Наука и критично мислене" пък се подчертава, че въпросният профил е закрит само дни преди Бонев да подаде сигнала - на 7 септември.

"Имал бил видео и, видите ли, имаме голяма новина - "Десислава Иванчева не била съгласна с управлението и била организирала протести", да добре, чудесно, но аз никога не съм крила, че не съм съгласна с тази система, с начина на управление на държавата ни, с начина, по който се разпределят данъците ни, включително и с начина, по който се избира главния прокурор", пише Иванчева.

Герои на нашето време

Бонев, баща му Венцислав Ангелов и друг русенски герой – Бисер Миланов-Петното станаха известни през 2013 г. покрай протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, започнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Тогава Бонев, като представител на национално движение "Свобода", се срещаше с Орешарски. Той правеше това в качеството си на протестиращ гражданин, който обаче изразяваше подкрепа за правителството и заклеймяваше уличното вълнение като платено от ГЕРБ.

Миланов пък се навърташе около засилилия се към политиката Николай Бареков. След това Петното стана активна фигура в уличните контрапротести. Бонев и Миланов бяха рамо до рамо на улицата. В началото на 2014 г. бТВ излъчи репортаж, от който стана ясно, че живееща в чужбина българка е дала къщата си под наем на Миланов, а той отказал да й плаща и я заплашвал. След излъчването на репортажа русенецът заплаши и екип на бТВ пред парламента. Малко по-късно бе арестуван показно от специалната група за задържане на столичната полиция – Кобра. В момента Миланов е в затвора.

Другият участник в т.нар. заговор – бащата на Бонев – Чикагото, също е известен и многократно осъждан. След фалита на КТБ през 2014 г., той бе арестуван заради предполагаема атака срещу ПИБ и опит да бъде дестабилизирана банковата система. Обвинението беше, че той е изпращал имейли с твърдения, че банките са в лошо състояние и всички хора трябва бързо да си изтеглят парите.

През 2014 г. Бонев отново влезе с новините с подобни разкрития за готвена "радикализация" на протести. Тогава той говори пред парламентарната комисия, която проверяваше напускането на бившия зам.-шеф на ДПС и народното събрание Христо Бисеров. Тогава Бонев твърдеше, че е ходил в къщата на Бойко Борисов в Банкя и му били обещани 500 хил. лв., за да радикализира протестите срещу правителството на Орешарски.

mediapool.bg