Кламер БГ - Новини: Правната комисия отхвърли предложената от ГЕРБ смесена система за избор на ВНС

Правната комисия отхвърли предложената от ГЕРБ смесена система за избор на ВНС

България

|
Вт, 15 Септ 2020г. 17:52ч.
Правната комисия отхвърли предложената от ГЕРБ смесена система за избор на ВНС

Депутатите от правната комисия отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена избирателна система при вот за Велико Народно събрание. Тя по-конкретно предвижда 200 от депутатите да се избират пропорционално, а останалите 200 – мажоритарно в един тур.

Текстовете бяха отхвърлени с 9 гласа "за" (ГЕРБ), 9 "против" (БСП и "Обединени патриоти") и 2 "въздържал се" (ДПС).

"Ще видим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем подкрепа и там, няма да мине", каза председателят на правната комисия Анна Александрова. Тя подчерта, че ГЕРБ не отстъпва от идеята за смесена система.

"Това е поредният хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. Предложението им за нова система за избор на ВНС беше отхвърлено и слава Богу. По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

Ако идеята окончателно бъде отхвърлена, депутатите за ВНС ще се избират като тези за обикновено Народно събрание – по пропорционална избирателна система. Възможността половината от депутатите да се избират мажоритарно бе част от дадената миналия месец от премиера Бойко Борисов заявка за "рестарт на държавата" чрез приемане на нова конституция. Тази негова идея предизвика сериозни критики, че единствената цел е печелене на време за правителството на фона на продължаващите протести, които настояват за оставка.

Премиерът едва успя да събере необходимите 120 подписа, за да внесе ГЕРБ написания набързо законопроект за нова конституция. Управляващите обаче нямат подкрепа за следващата процедура – тази по свикване на ВНС, която трябва да е подкрепена от повече от 160 народни представители. БСП и ДПС са твърдо "против", а всички останали депутати са 137.

Още преди днешното заседание се разбра, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта не са съгласни при избори за ВНС да има смесена система. Между двете четения от НФСБ бяха предложили да няма мажоритарен елемент. Мотивът им беше, че според действащата конституция изборите за Велико Народно събрание се произвеждат по "общия ред". От партията подчертават, че "общият ред" е този, по който се избират депутати за обикновен парламент.

Противоречива беше и отхвърлената от комисията идея на ГЕРБ мажоритарната част от вота да се провежда в един тур. По време на обсъжданията в правната комисия Зарков обяви, че управляващите предлагат тези текстове само защото ще са от полза на управляващите.

Машинното гласуване да не е задължително в секциите с над 300 избиратели

Правната комисия обаче прие искането на управляващите да се направи крачка назад от машинното гласуване. В действащия Изборен кодекс е записано, че в секциите в страната с над 300 избиратели трябва да се гласува само с машини. С приетите от комисията предложения на ГЕРБ ще може да се гласува и с бюлетини. Изборът ще е на гласуващите.

Партията на Борисов сама се отказа от идеята за избори в два последователни дни, която бе остро разкритикувана от останалите партии и от юристи. Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше вотът да може да се провеждат в два последователни дни при "обявена извънредна епидемична обстановка", каквато и в момента е в сила заради коронавируса. Управляващите обаче още при разглеждането на първо четене в зала заявиха, че се отказват от идеята. Против нея бяха и всички останали партии.

Крайно опростени протоколи

Между текстовете за ВНС и за машинното гласуване ГЕРБ и коалиционните им партньори прокараха в правната комисия и крайно опростяване на протоколите на секционните комисии.

Прието бе да вече да няма графа, в която ще пише колко са неизползваните бюлетини след края на изборния ден, както и колко са били унищожени от комисията. Няма да е посочено и колко са избирателите, които са били дописани в списъка в самия изборен ден.

"Нали си давате сметка, че с такива текстове оставате сами с вашите партньори в този кодекс", каза Йордан Цонев на депутатите от партията на Бойко Борисов. От БСП също бяха против.

Председателят на комисията пък обяви, че тези текстове били напълно съобразени с препоръките на ЦИК. Зам.-председателят на комисията Таня Йосифова обаче обяви, че не е имало време предложението за протоколите да бъде обсъдено.

Отговорността за машините – не на правителството, а на ЦИК

Правната комисия прие и текстове, с които отговорността за машинното гласуване се прехвърля изцяло на ЦИК. Това предложение стана причина вече бившият председател на ЦИК Стефка Стоева, издигната от ГЕРБ, да подаде оставка. Официално тя обяви, че напуска поста "по лични причини", но до решението се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им.

mediapool.bg