Кламер БГ - Новини: Правителството призна, че пактът за миграция може да е полезен

Правителството призна, че пактът за миграция може да е полезен

България

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 17:38ч.
Правителството призна, че пактът за миграция може да е полезен

Правителството призна в сряда, че Глобалният пакт за миграция на ООН може да е от полза за България, но заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че няма да се присъединим към него, за да не спекулира БСП.

Пред депутатите от вътрешната и външната комисия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни, че пактът не е обвързващ, няма задължителен характер и държавите може да се присъединят към него по всяко време. Освен това има възможност това да стане частично, само по отделни мерки.

Захариева цитира експерти на МВР, МВнР и социалното министерство, според които голяма част от мерките, залегнали в пакта, ще бъдат от полза за България.

Тя отбеляза, че засега само Унгария и Австрия са взели официално решение да не се присъединят. Коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти" също формираха позиция в тази посока.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира от своя страна, че Глобалният пакт за миграцията не променя нищо за МВР и допълни, че България и сега работи по борбата с нелегалната миграция и разбиването на мрежите на контрабандистите.

"Ако България се присъедини към пакта за миграция на ООН, ще разполага с допълнителни доводи да изисква сътрудничество от държави, които са източници на мигранти", посочи Маринов.

От Министерството на труда и социалната политика посочиха, че по въпросите от неговата компетенция - трудовата миграция и социалното приобщаване, Пактът не предвижда абсолютно никакви нови ангажименти.

На заседанието БСП и Обединени патриоти се обявиха против присъединяването към Пакта за миграция, а от ДПС заявиха, че страната ни трябва да се присъедини към него.

"Позицията ни е да подкрепим пакта за миграция на ООН. Документът е консултиран повече от 2 години и съдържа добри практики", каза депутатът от ДПС Имрен Мехмедова.

Правителство решило да не подкрепя пакта само заради БСП

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира от своя страна, че позицията на правителството е била формирана само, за да се избегне поредното спекулиране и заиграване със страховете на хората.

"Това заиграване ще ни превърне в партии, които не могат да защитават националните интереси на важни форуми. Пактът е правнонеобвързващ, всяка държава изпълнява стриктно вътрешното си законодателство“, обясни Цветан Цветанов.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов коментира от своя страна, че "документът е противоречив като съдържание".

"Стремейки се да гарантира правата на човека, ограничава правомощията на националните държави“, каза още той.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" посочи, че България не трябва да подписва пакт.

"Всеки такъв документ ще доведе до това да се променят приоритетите на всички страни членки на ЕС. Същата беше позицията ни за Истанбулската конвенция. За момента правителството защитава националния интерес, за което ги поздравявам“, каза той.

Как се стигна дотук?

През последните седмици БСП и ВМРО разпалиха истерия около пакта, която напомни за дебата около Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов, че присъединява България към пакта. Впоследствие от правителството ѝ отговориха, че не е взимано подобно решение.

Според Нинова основната цел на документа е "нелегалната миграция да се трансформира легална".

От ВМРО пък предупредиха, че пактът дефинира миграцията като положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации и предупредиха, че той предвижда мигрантски коридори през България.

През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН без САЩ. По-късно Унгария, Чехия, Полша и Австрия обявиха, че няма да го подпишат, защото застрашавал суверенитета им.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и за противодействие на причините, които водят до масова миграция.

Европейската комисия подкрепя споразумението и обясни, че то не въвежда задължителни за държавите правила и е правно необвързваща рамка.Споразумението обаче трябва бъде подписано на равнище държави, а не от ЕС като общност.

mediapool.bg