Кламер БГ - Новини: България подкрепи опозицията във Венецуела въпреки съпротивата на президента

България подкрепи опозицията във Венецуела въпреки съпротивата на президента

България

|
Вт, 05 Фев 2019г. 16:44ч.
България подкрепи опозицията във Венецуела въпреки съпротивата на президента

България официално подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Венецуела и призова той да насрочи свободни, честни и демократични президентски избори. Така правителството последва повечето страни в Европейския съюз, които свалиха доверието си от президента Николас Мадуро, който доведе държавата до хаос и нищета, въпреки че президентът Румен Радев поиска България да не следва този курс.

Българската позиция е била формирана на заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, който се води от премиера Бойко Борисов, и не е била подкрепена само от представителите на държавния глава в него.

"България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се посочва в позицията на Съвета за сигурността.

Ситуацията във Венецуела доведе до поредната колизия в отношенията между ГЕРБ и държавния глава. Първо Радев поиска кабинетът да се въздържи и да не подкрепя предложената европейска позиция, а няколко часа по-късно от ГЕРБ го заподозряха, че работи за чужди интереси.

Опозиционната политическа коалиция "Демократична Бълагрия" пък директно го обяви за "рупор на путинската дипломация".

Позиция в синхрон с големите европейски държави

Външно министерство първо излезе с позиция в подкрепа на Гуайдо, а няколко часа по-късно тя бе възприета и от Министерския съвет.

”Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права”, посочва Външно министерство в своя позиция, качена в сайта на ведомството.

В нея се припомня, че Николас Мадуро, който бе обявен за ”нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави”, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива на ЕС за организиране на нови и прозрачни президентски избори.

В същото време Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

”Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава”, посочват от МВнР.

По официални данни вече около 4 млн. души са напуснали Венецуела. Инфлацията е на път да достигне 1.7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза, пишат от министерството.

19 държави от ЕС признаха опозицията

19 държави от ЕС, сред които Германия, Великобритания, Испания и други, признаха председателя на демократично избраното Национално събрание (парламент) Гуайдо за временен президент и поиксаха Венецуела да свика "свободни, прозрачни и честни президентски избори".

В понеделник вечерта обаче президентът Румен Радев призов България да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела, призова президентът Румен Радев в своя позиция.

В края на миналата седмица стана ясно, че Италия е единствената страна, която е блокирала обща позиция на ЕС в подкрепа на Гуайдо. В понеделник в съгласувана акция голям брой европейски страни признаха младия председател на Националното събрание на Венецуела. Той бе подкрепен и от Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия, Литва, Чехия, Финландия. Преди това той получи легитимация от САЩ и много латиноамерикански страни, включително Колумбия и Бразилия.

От другата страна поддръжниците на Мадуро са Русия, Китай и Иран.

ГЕРБ: Президентът допусна политически гаф

По-късно във вторник ГЕРБ подкрепиха правителствената позиция и осъдиха коментара на президента Румен Радев.

"Българският президент допусна политически гаф, дали от некомпетентност, дали от някакви ангажименти, които е поемал“, коментира Тома Биков.

"Държим г-н Радев да обясни какъв е българският национален интерес в неговата позиция", добави той.

Според него България трябва да се солидаризира със своите европейски партньори.

"За нас е важен българският интерес, а той е защитен в позицията на правителството“, допълни още Тома Биков.

БСП: България да не се намесва във вътрешните работи на трета държава

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна очаквано подкрепи тезата на президента Румен Радев и заяви, че партията й е за "ненамеса във вътрешните работи на трета държава и намиране на мирно и спокойно излизане от ситуацията".

"Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“, обясни позицията на партията лидерът на БСП.

"Да сме наясно, че Европа не е взимала единно решение по това. Държави не само като Русия, а Италия, Гърция, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Малта, Ирландия не са взели такова решение. Гледаме първо в нашето европейско семейство. ЕС не може да има единна позиция и всяка държава трябва да реши“, допълни Нинова.

"Демократична България":

Радев отново изпъкна като рупор на путинската дипломация

Oт "Демократична България" приветстваха позицията на Външно министерство, но призоваха премиерът Бойко Борисов лично да я подкрепи.

"Макар и дошла късно, и доста плаха, позицията на Министерството на външните работи е стъпка в правилната посока. Очакваме премиерът Борисов да подкрепи публично правото на венецуелците на свободни избори и да признае Хуан Гуайдо за легитимен временен президент", пише в позицията на "Демократична България".

Според опозиционната коалиция позицията на президента Румен Радев е "срамна и скандална".

"Той отново изпъкна като рупор на путинската дипломация, а не като държавен глава на страна от ЕС и НАТО", посочват от формацията.

"Авторитарният комунистически режим на Мадуро обезкърви една богата на петрол страна, прогони от страната, заради глада стотици хиляди хора и е време да си ходи. Самият Мадуро организира предсрочни президентски избори, до които не допусна основни опозиционни кандидати. Те не бяха признати от Европейския съюз и затова той не е законен президент на страната", припомнят от "Демократична България".

mediapool.bg